Vegansk Päron och lingonpaj med vegansk vaniljkräm

Dessert

Se recept

Vegansk efterrättspaj? Jamen visst! Svenska päron och lingon passar utmärkt att lägga i en fruktpaj och servera med en egenhändigt kokad vegansk vaniljkräm.

Ingredienser

3 päron

1 ½ dl lingon

75 g mjölkfritt margarin

1 ½ dl vetemjöl

1 ½ dl havregryn

1 dl + 1 msk strösocker (alt. råsocker)

½ tsk malen kardemumma

½ tsk bakpulver

Steg 1

1. Sätt ugnen på 200°.

Steg 2

2. Päron & lingon (ugnsform): Skala och skär 3 päron i klyftor. Blanda päronen och 1 ½ dl lingon med 1 msk socker och ½ tsk malen kardemumma i formen.

Steg 3

3. Degen (kastrull + bunke): Smält 75 g matfett i kastrullen. Blanda 1 ½ dl vetemjöl, 1 ½ dl havregryn, 1 dl socker och ½ tsk bakpulver i bunken. Tillsätt matfettet och blanda till en deg. Smula degen över frukten i formen. Ställ mitt i ugnen i 30-35 min. Servera pajen med egengjord vegansk vaniljkräm.

Vegansk vaniljkräm

Ingredienser

1 vaniljstång

½ dl majsstärkelse

1 dl strösocker

2 ½ dl mjölk av valfri bas (soja, havre, mandel)

2 ½ dl grädde (soja- eller havrebaserad)

Steg 1

1. Vaniljkräm (kastrull): Skåra 1 vaniljstång och skrapa ur fröna. Blanda vaniljstången, fröna, ½ dl majsstärkelse och 1 dl strösocker i kastrullen. Hetta upp kastrullen på medelvärme och vispa ner 2 ½ dl mjölk och 2 ½ dl grädde lite i taget. Låte allt koka upp och sjud sedan på låg värme under ständigt vispande tills krämen tjocknar. Häll över i en skål och låt svalna helt i kylen.

Steg 2

Ett alternativ till vaniljkrämen är att vispa 3 dl soja-, kokos- eller havrebaserad grädde i en bunke och blanda med 1 tsk vaniljsocker.