Facebookpixel Nu är det bärsäsong! - Middagsfrid ®

Få 200 kr rabatt på dina två första kassar med koden NY200. Läs mer om erbjudandet här.

Nu är det bärsäsong!

Nyheter Övrigt

Läs mer

Få saker är så fullproppade med vitaminer, mineraler och antioxidanter som bär. Blåbär t.ex är otroligt nyttiga och innehåller mycket C-vitamin.

Juli-augusti är skördetid för både svarta och röda vinbär. Röda vinbär kan frysas eller så kan man göra sylt, gelé eller saft av dem. Röda vinbär är mycket pektinrika och passar därför till gelé och syltning tillsammans med andra bär. När du fryser in röda vinbär kan du välja att låta några av dem sitta kvar på klasen, då är de vackra att dekorera tårtor och desserter med.

Svarta vinbär, som även de är mycket C-vitaminrika, kanske inte äts färska lika ofta som de röda. Att använda dem i sylt, saft, kräm och gelé funkar dock alldeles utmärkt. Förutom röda och svarta vinbär finns det också vita och gula varianter. Dessa passar särskilt bra till framställning av vin.

Blåbären markerar starten på den vilda bärsäsongen och följs av favoriter som björnbär, lingon, slånbär och nypon. Säsongen för bärplockning sträcker sig faktiskt ända in på senhösten. Men kanske är blåbäret ändå det mest karakteristiska bäret för vår svenska natur då man också uppskattar att 17% av Sveriges markyta täcks av blåbärsris, även kallat blåbärsgranskogen.

Plocksäsongen för blåbär sträcker sig från mitten av juli till början av september. Förutom att äta dem färska med mjölk passar blåbär bra att göra både saft, sylt och marmelad av. Det mest effektiva sättet att ta tillvara blåbären är nog helt enkelt att frysa in dem. Vad kan vara mer underbart än att alltid ha frysta blåbär att ta fram och lägga i smoothies eller på frukostgröten!

Björnbär är ett annat blått bär som är fullpackad med antioxidanter, C-vitamin och kalcium. De tidigaste bären mognar i augusti och de sena först i oktober, men är väl värda att vänta på. De riktigt mogna bären är goda att äta som de är eller att ha i desserter och smoothies. Björnbär går också mycket bra att göra saft, sylt och marmelad på och liksom blåbären går de utmärkt att frysa in. Björnbär har en något starkare smak och passar därför även bra till att blanda ut andra, lite mindre smakrika bär med.