Marinerad tofu

Marinerad tofu med kokosris och ananassalsa

Vego

Se recept

En vegofavorit bland våra kunder under 2019. Tofu är både enkelt och gott. Här marinerad och grillad i grillpanna.

Vegofavorit 2019

Ingredienser

3 msk neutral olja

1 msk kinesisk soja

½ tsk paprikapulver

1 ½ tsk sambal oelek

1 fp tofu, 400 g

1 fp kokosmjölk, 400 ml

250 g valfritt ris

1 fp ananasbitar, 400 g

1 lime

1 msk olivolja

½ rödlök

½ gurka

1 fp körsbärstomater, 250 g

½ kruka persilja

1 fp gemsallad, 200 g

Steg 1

Marinerad tofu (bunke): Blanda 2 msk neutral olja, 1 msk kinesisk soja, ½ tsk paprikapulver, ½ tsk sambal oelek och ½ tsk salt i bunken. Skär 1 fp tofu (400 g) i 1 cm tjocka skivor, torka försiktigt av med hushållspapper. Lägg tofun i marinaden och låt stå i 10 min.

Steg 2

Kokosris (kastrull + lock): Koka upp 1 fp kokosmjölk (400 ml), 2 dl vatten, ¾ tsk salt och 250 g valfritt ris (gärna basmatiris) i kastrullen. Sjud på låg värme under lock i ca 12 min. Låt stå 5 min.

Steg 3

Ananassalsa (skål): Häll av vätskan från 1 fp ananasbitar (400 g) men spara ½ dl av vätskan. Lägg vätskan i skålen och blanda med saften från ½ lime, 1 msk olivolja, 1 tsk sambal oelek och 2 krm salt. Finhacka ½ rödlök. Tärna ½ gurka. Halvera 1 fp körsbärstomater (250 g). Hacka ½ kruka persilja. Vänd ner grönsakerna, ananasen och persiljan i skålen.

Steg 4

Tofu–fortsätttning (grillpanna): Hetta upp pannan med 1 msk neutral olja. Stek tofu skivorna på medelhögvärme i 2 min/sida.

Steg 5

Dra av bladen från 1 fp gemsallad (200 g). Klyfta ½ lime. Servera allt i salladsbladen toppat med limeklyftorna.