Facebookpixel Kalkonfilé med potatisstomp, skysås och grönkålssallad - Middagsfrid ®

Få 200 kr rabatt på dina två första kassar med koden NY200. Läs mer om erbjudandet här.

Kalkonfilé med potatisstomp

Kalkonfilé med potatisstomp, skysås och grönkålssallad

Fågel

Se recept

Ett supersmarrigt recept på en saftig kalkonfilé med potatisstomp och skysås. Servera tillsammans med en fräsch sallad med grönkål, hyvlad morot och tunna äppelskivor.

Instruktioner

Ingredienser

900 g mjölig potatis

ca 600 g kalkonfilé

1 msk paprikapulver

1 tsk timjan

2 msk smör

1 fp grönkål (200 g)

300 g morötter (3-4 st)

1 äpple

1/2 citron

1 msk olivolja

1 tsk dijonsenap

1 1/2 dl havregrädde

1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning)

1 1/2 tsk majsstärkelse

1 tsk kinesisk soja

1 tsk balsamvinäger

Steg 1

Sätt ugnen på 225°. Potatisstomp (kastrull): Koka 900 g mjölig potatis i ca 20 min, tills potatisen är mjuk.

Steg 2

Kalkonfilé (bunke + stekpanna + ugnsform 20 x 30 cm): Blanda ca 600 g kalkonfilé, 1 msk paprikapulver, 1 tsk salt och 1 tsk timjan i bunken. Hetta upp pannan med 1 msk smör och bryn kalkonen på hög värme i 3 min/sida. Lägg över kalkonen i formen och stek i mitten av ugnen i ca 20 min.

Steg 3

Sallad (serveringsfat): Ta bort stammarna från 1 fp grönkål (200 g) och hacka bladen grovt. Skala och hyvla 300 g morötter (3–4 st) med en potatisskalare. Skär 1 äpple i tunna halvmånar. Blanda med saften från ½ citron, 1 msk olivolja, ½ tsk salt och 1 tsk dijonsenap på fatet.

Steg 4

Skysås (stekpanna - samma som kalkonen stektes i): Vispa ihop 2 ½ dl vatten, ½ dl havregrädde, 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), 1 ½ tsk majsstärkelse, 1 tsk kinesisk soja och 1 tsk balsamvinäger i pannan. Koka upp och låt puttra på låg värme i 2 min.

Steg 5

Forts. potatisstomp: Häll av vattnet från potatisen och mosa med en potatisstöt eller gaffel tillsammans med 1 dl havregrädde, 1 msk smör, 1 tsk salt och ½ tsk svartpeppar.

Steg 6

Skiva upp kalkonen och servera med potatisstompet, skysåsen och salladen.