Frasig kolja med äppelslaw

Fisk

Se recept

Äppelslaw på våra fina svenska höstäpplen blir supersaftigt och gott. Här en favorit från temaveckan skördetider.

Ingredienser

900 g potatis

1 äpple

½ zucchini

400 g strimlad morot/vitkål

1 citron

2 dl crème fraiche

½ tsk dijonsenap

1 fp dill (20 g)

ca 600 g koljafilé

1 ägg

1 dl ströbröd

1 dl vetemjöl

2 msk smör

Steg 1

Koka 900 g potatis.

Steg 2

Äppelslaw (bunke): Kärna ur och skär 1 äpple i tunna skivor. Skär ½ zucchini i ½ cm kvartar. Blanda äpplet och zucchinin med 1 fp strimlad vitkål/morot (400 g), saften från ½ citron, 2 dl crème fraiche, ½ tsk salt, ½ tsk dijonsenap och 2 krm svartpeppar i bunken. Finhacka ½ fp dill (10 g) och vänd ner.

Steg 3

Frasig kolja (2 djupa tallrikar + stekpanna): Skär upp ca 600 g koljafilé i 4 bitar och krydda runtom med 1 tsk salt. Vispa upp 1 ägg i ena tallriken. Blanda 1 dl ströbröd och 1 dl vetemjöl i den andra tallriken. Vänd fiskbitarna först i ägget sedan i mjölblandningen. Smält 2 msk smör i pannan och stek koljan på medelhög värme i 4 min/sida.

Steg 4

Klyfta ½ citron. Grovhacka ½ fp dill (10 g).

Steg 5

Servera den frasiga koljan med potatisen, äppelslawen, dillen och citronklyftorna.