Briochesemlor med choklad | Middagsfrid ®

Briochesemlor med choklad

Dessert Nyheter

Se recept

Det är aldrig tråkigt att testa något nytt. Klassiska semlor är ju alltid gott men ibland vill man variera sig lite. Testa att baka dom här briochesemlorna med chokladgrädde i år!

Briochbröd

Ingredienser

100 g smör

2 1/2 dl mjölk

25 g jäst

2 ägg

1 dl socker

1 msk stötta kardemummakärnor

2 krm salt

7 dl vetemjöl

Steg 1

Deg (kastrull + bunke): Smält 100 g smör på medelvärme i kastrullen. Tillsätt 2 ½ dl mjölk och låt det bli 37°. Smula 25 g jäst i bunken. Häll i 1 dl av mjölkblandningen i bunken och rör till jästen löst upp sig.

Steg 2

Tillsätt resten av vätskan, 1 ägg, 1 dl socker, 1 msk stötta kardemummakärnor och 2 krm salt i bunken. Blanda i ca 7 dl vetemjöl och arbeta ihop det till en smidig deg, den ska släppa från bunkens kanter.

Steg 3

Låt degen jäsa under en bakduk i 30 min och sätt ugnen på 250°.

Steg 4

Bullar (ugnsplåt + bakplåtspapper): Ta upp degen ur bunken och knåda den på en mjölad arbetsbänk. Dela degen i 12 bitar (för 12 st) eller 24 små bitar. Forma varje bit till en slät bulle som läggs på plåten. Låt bullarna jäsa under bakduk ytterligare ca 20 min.

Steg 5

Pensling (skål): vispa upp 1 ägg i skålen och pensla bullarna med ägget. Grädda dem sedan mitt i ugnen i ca 10 min (om du gör minisemlor så grädda dem något kortare tid).

Mandelmassa

Ingredienser

200 g sötmandel

äggvita från 2 ägg

3 dl florsocker

Steg 1

Mandelmassa (matberedare): Mixa 200 g sötmandlar till ett fint pulver i en matberedare. Alternativt finhacka dem. Blanda i 3 dl florsocker. Vispa ner 2 äggvitor och mixa detta till en krämig massa.

Chokladgrädde och bygg semlan

Ingredienser

2 dl vispgrädde

150 g mörk choklad

Steg 1

Vispa upp grädden i en bunke. Finhacka chokladen och blanda sedan ner den i den vispade grädden.

Steg 2

Skär av toppen på briochebröden och gröp ut lite av innehållet i bottenbullen. Fyll med mandelmassa. Spritsa ut chokladgrädden på mandelmassan. Toppa med locket och pudra över florsocker.

Steg 3

Färdigt att serveras!