Facebookpixel Banh xeo: vietnamesiska pannkakor med frästa grönsaker - Middagsfrid ®

SOMMARERBJUDANDE! Just nu får du 35% rabatt på dina två första matkassar med koden SOMMAR35.  Läs mer om erbjudandet här.

Banh xeo: vietnamesiska pannkakor med frästa grönsaker

Picknick Vegetariskt

Se recept

Testa att byta ut dina vanliga pannkakor mot banh xeo - en populär rätt i Vietnam fyllda med massor av härliga grönsaker. Denna rätt går också bra att göra glutenfri, bara att byta ut vetemjölet mot 2 dl rismjöl.

Instruktioner

Ingredienser

2 ägg

1 burk kokosmjölk (400g)

1 dl vetemjöl

1 tsk gurkmeja

300g rättika

500g morötter (5-6 st)

½ purjolök

1 fp champinjoner (250g)

1 msk neutral olja

1 lime

2 tsk sesamolja

1 msk kinesisk soja

½ bit ingefära

1 vitlöksklyfta

1 tsk sambal oelek

½ dl olivolja

2 ½ dl turkisk yoghurt

1 kruka krispsallad

1 fp böngroddar (180g)

1 fp solroskärnor (50g)

Steg 1

Pannkakssmet (bunke): Vispa ihop 2 ägg med 1 burk koksmjölk i bunken. Tillsätt 1 dl vetemjöl, ½ tsk salt, 1 tsk gurkmeja och vispa till en slät smet.

Steg 2

Grönsaker (bunke): Skala och skär 300 g rättika och 500 g morötter i ½ cm tunna stavar. Dela och skiva ½ purjolök i tunna halvmånar. Kvarta 1 fp champinjoner.

Steg 3

Pannkakor (stekpanna): Hetta upp pannan med 1 msk neutral olja. Stek pannkakorna på medelhög värme, 2 min per sida, 1 dl smet åt gången och lägg på en tallrik.

Steg 4

När pannkakorna är klara, torrstek champinjonerna i 4 min tills vattnet dunstat. Tillsätt resten av grönsakerna, 1 msk smör och fräs på medelhög värme i ytterligare 4 min

Steg 5

Under tiden: Dressing (skål): Riv skalet och pressa saften av 1 lime. Tillsätt 2 tsk sesamolja, 1 msk kinesisk soja och ½ bit riven ingefära. Tillsätt 1 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk sambal oelek och ½ dl olivolja. Häll dressingen över grönsakerna i pannan och blanda väl.

Steg 6

Fördela grönsakerna på ena halvan av pannkakan. Vik sedan ihop den till en halvmåne. Repetera med resterande pannkakorna. Servera tillsammans med 2 ½ dl turkisk yoghurt och en sallad på 1 kruka krispsallad, 1 fp böngroddar och 1 fp solroskärnor.