Facebookpixel Vi tar ansvar för matsvinnet - Middagsfrid ®

SOMMARERBJUDANDE! Just nu får du 35% rabatt på dina två första matkassar med koden SOMMAR35.  Läs mer om erbjudandet här.

råvaror och matsvinn

Vi tar ansvar för matsvinnet

Artiklar

Läs mer

Instruktioner

Livsmedel står för en tredjedel av världens CO2-utsläpp, därför är hållbarhet och att värna om klimatet en självklar hjärtefråga för oss. Att minska matsvinnet är en mycket viktig del av vår verksamhet och vi har ända sedan starten av Middagsfrid planerat våra menyer så att all mat du får i kassen ska gå åt under veckan.

Ibland händer det att våra kunder blir tvungna att ställa in en leverans med kort varsel, vilket ofta innebär att det är för sent att avbeställa varorna hos våra leverantörer. Det kan också förekomma överskott av beställda och inlevererade varor som inte kommer att gå åt i vår egen produktion. Dessa varor är vi väldigt måna om inte ska gå till spillo eller svinnas bort. Därför har vi ett nära samarbete med följande verksamheter som räddar våra överblivna råvaror och ser till att de kommer till utsatta individer i samhället.

Matmissionen

Matmissionen är en del av Stockholms Stadsmission, som arbetar för att överblivna livsmedel ska tas om hand. Matmissionen kommer och hämtar råvaror som inte går åt hos oss direkt från vårt lager i Stockholm. Dessa livsmedel körs sedan till deras butik i Hägersten där varorna säljs för låga priser till personer som exempelvis lever på försörjningsstöd, etableringsersättning, garantiersättning eller Migrationsverkets dagersättning.

Svenska kyrkan

Centrumkyrkan i Staffanstorp arbetar med verksamheterna Saved och Matoteket, som kämpar för att minska matsvinnet och hjälpa behövande. Saved och Matoteket hämtar överblivna varor från vårt lager i Malmö varje vecka.
Saved använder råvarorna för att tillaga måltider som de delar ut till utsatta i samhället. Måltiderna tillagas av människor som har särskilt svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.
Matoteket packar egna matkassar av varorna de hämtar och ger bort till familjer som behöver särskilt stöd.

Skåne Stadsmissionen

Skåne Stadsmission hämtar, precis som Saved, varor från vårt lager i Malmö varje vecka. Därefter fördelas varorna ut till två olika projekt som Stadsmissionen i Skåne arbetar med; Café David och Crossroads.
Till Café David är alla som lever i en socialt utsatt situation välkomna på frukost alla dagar i veckan. En del av råvarorna som Café David omhändertar tillagas det lunch på, lunch som säljs till ett mycket lågt pris till caféets besökare. Crossroads arbetar för att stödja EU-medborgare som lever i fattigdom och hemlöshet i Malmö. Även på Crossroads serveras det frukost dagligen.

 

Enligt uppgifter från Naturvårdsverket slängs det 938 000 ton mat per hushåll och år i Sverige, vilket motsvarar ungefär 26 kilo per person och år. Att minska matsvinnet och samtidigt hjälpa människor som lever i utsatthet känns därför riktigt bra.