Västerbottenspaj med purjolök & broccoli

Vego

Se recept

En matig och god paj som tillbehör på kräftskivan är nästan ett måste och kan nog klassas som tradition. Här ett recept på en smakrik västerbottenspaj med broccoli och purjo.

Ingredienser

100 g + ½ msk smör

3 dl vetemjöl

1 purjolök

1 broccoli

½ kruka persilja

4 ägg

150 g riven västerbottensost

3 dl mjölk

½ fp gemsallad (100 g)

½ fp rädisor (60 g)

½ fp körsbärstomater (125 g)

200 g morötter (2–3 st)

1 msk olivolja

½ msk vitvinsvinäger

Steg 1

Sätt ugnen på 220°. Pajskal (bunke + pajform): Nyp ihop 100 g smör, 3 dl vetemjöl och ½ tsk salt i bunken. Tillsätt 2 msk iskallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i pajformen och förgrädda mitt i ugnen i 10 min.

Steg 2

Fyllning (stekpanna): Skölj och strimla 1 purjolök. Skär 1 broccoli i mindre bitar och buketter. Hetta upp pannan med ½ msk smör och stek purjolöken och broccolin på medelhög värme i 2 min.

Steg 3

Äggstanning (bunke): Finhacka ½ kruka persilja. Vispa ihop persiljan, 4 ägg, 150 g riven Västerbottensost, 3 dl mjölk, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar i bunken. Fördela purjolöken och broccolin i pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i 25–30 min.

Steg 4

Sallad (skål): Strimla ½ fp gemsallad (100 g). Ansa och skiva ½ fp rädisor (ca 60 g). Halvera ½ fp körsbärstomater (125 g). Skala och grovriv 200 g morötter (2–3 st). Blanda grönsakerna, 1 msk olivolja, ½ msk vitvinsvinäger och 2 krm salt i skålen.

Steg 5

Servera pajen med salladen.