Vår matkasse - ett klimatsmart val | Middagsfrid ®

Vår matkasse – ett klimatsmart val

Övrigt

Läs mer

Miljö är en av våra hjärtefrågor. Eftersom livsmedel står för 1/3 av världens CO2-utsläpp, brinner vi på Middagsfrid för att påverka våra kunder till att lära sig klimatsmartare middagsvanor. Det sker framförallt inom fyra områden:

Minimera mat som kastas

Forskarnas uppskattningar visar att ca 20-40% av all mat som köps in kastas. Eftersom våra veckomenyer är planerade med fokus på att minimera matsvinnet är det uppskattningsvis mindre än 5 % av levererade matvaror som inte ingår i något recept. Förhoppningsvis används även en del av detta vid andra tillfällen.

Minskade transportutsläpp

Utsläppen från hemtransport av livsmedel från butik med personbil är större än såväl tunga lastbilstransporter som lätta lastbilstransporter och jordbrukstransporter. Det försöker vi på Middagsfrid minimera genom att låta många familjers matkassar köras ”kollektivt” från mataffären. Majoriteten av våra kunde bor i villa och därför är det sannolikt att de totala hemtransportsutsläppen minskar tack vare den kollektiva utkörningen. Effekten förstärks av att vi inte erbjuder flexibla leveranstider utan bara levererar till ett område vid ett eller två tillfällen varje vecka.

Välja klimatsmart mat – minska mängden (nöt)kött

Produktion av 1 kg nötkött resulterar i utsläpp av motsvarande 17 kg växthusgaser. Det är ungefär lika mycket utsläpp som våra distributionsbilar släpper ut med ca 70 km körsträcka. Vi har max en kötträtt i varje veckoleverans och vi undviker helst nötkött. De andra rätterna är en fågel, en fisk eller en vegetarisk rätt. Denna mix gör att våra kunder äter mycket klimatsmart.

Nej tack till flygtransporterat

Augusti 2019 valde vi att slopa flygtransporterad mat helt och hållet. Flyget gör annars gröna råvaror som frukt och grönt till något av klimatvärstingar. Vi kommer helt enkelt att bara leverera varor som inte tagit luftvägen in i Sverige. Och i allra möjligaste mån väljer vi så hög andel råvaror som har producerats i Sverige som möjligt.

Vill du se exempel på vad du kan få hem i våra kassar? Klicka här!

Länkar: Livsmedelsverket