Fyllda paprikor

Valborgsmiddag

Vego

Se recept

Fyllda paprikor toppade med jordnötter

Ingredienser

2 röda paprikor

2 gula paprikor

200 g palsternacka

200 g morötter

2 msk + 1/2 dl olivolja

1 fp gröna linser (380g)

1 fp bruschettamix (200 g)

1/2 msk buljongpulver (alt. 1/2 tärning)

1 msk tomatpuré

4 port. valfritt gryn

100 g jordnötter

1/2 kruka persilja

1/2 citron

2 krm sambal oelek

1/2 fp gemsallad (100 g)

1/2 rödlök

1/2 fp oliver (120 g)

Steg 1

Sätt ugnen på 225°. Fyllda paprikor (ugnsform 20 x 30 cm): Dela 2 röda och 2 gula paprikor och dra försiktigt bort kärnhuset och lägg dem som skålar i formen. Ställ mitt i ugnen i 5 min.

Steg 2

Fyllning (traktörpanna): Skala och grovriv 200 g palsternacka och 200 g morötter (2–3 st). Hetta upp pannan med 1 msk olivolja och fräs rotfrukterna, 1 fp avrunna kokta gröna linser (380 g), ¾ fp bruschettamix (150 g), ½ msk buljongpulver (alt. ½ tärning), 1 msk tomatpuré, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar på medelhög värme i 4 min.

Steg 3

Ta ut formen och fyll paprikorna med fyllning. Täck dem med folie och ställ formen i mitten av ugnen i ca 20 min. Koka valfritt gryn till 4 personer (gärna matvete).

Steg 4

Jordnötskross (skål): Hacka 1 fp jordnötter (100 g) och ½ kruka persilja. Blanda nötterna och persiljan med saften från ½ citron, ½ dl olivolja, 2 krm salt, 2 krm svartpeppar och 2 krm sambal oelek i skålen.

Steg 5

Sallad (skål): Skär ½ fp gemsallad (100 g) i 1 cm strimlor. Skär ½ rödlök i tunna halvmånar. Blanda grönsakerna och ½ fp oliver (120 g) i skålen med 1 msk olivolja och 2 krm salt.

Steg 6

Servera paprikorna toppade med jordnötskrosset och resten av bruschettamixen tillsammmans med grynen och salladen