Surdegsmackor | Middagsfrid ®

Surdegsmackor

Vego

Se recept

Här har du surdegsmackan som garanterat suddar bort alla sura miner! Surdegens dag firas bäst med en macka som innehåller allt, och ändå är klimatsmat, vegetarisk och med ingredienser i säsong. Sötma från de rostade morötterna, syra från silverlöken, krämig och crunchig grönkål & valnötspesto och sälta från halloumin som pricken över i. Den inmundigas helst ute i vårsolen.

Ingredienser

½ st surdegslimpa

200 gram halloumi

4-5 st små morötter

1 st silverlök

4-5 stjälkar grönkål

100 g valnötter

½ st citron

1 paket rödbetsgroddar

1 ½ dl olivolja

½ klyfta vitlök

1 msk socker

2 msk ättika

½ dl rapsolja

1 tsk flytande honung

salt och peppar

Steg 1

Sätt på ugnen på 200 grader

Steg 2

Lagen till silverlöken: Koka upp 3dl vatten, 1 msk socker, 2 msk ättika och ½ msk salt. Skiva silverlöken i medium-storlek på en mandolin, eller skär med kniv, och häll över den varma lagen på löken. Låt stå tills det är dags att montera mackan.

Steg 3

Skiva morötterna på längden i tunna skivor. Blanda ihop morötterna med 1 tsk flytande honung, 1 msk olivolja, salt och svartpeppar. Rosta på en plåt i ugn i 15-20 min. Låt svalna tills det är dags att montera mackan.

Steg 4

Pesto: Skölj och ansa grönkålen från stjälkarna. Hacka sedan grönkålen grovt. Mixa grönkål, 100 g valnötter, ½ vitlök, ½ dl rapsolja, 1 dl olivolja med cest och saft från en ½ citron i en mixer. Smaka av med salt och peppar.

Steg 5

Skiva upp halloumin i centimetertjocka skivor.

Steg 6

Skiva åtta skivor av surdegsbrödet och grilla i en mackgrill eller stek brödet i panna på medium-värme i 1 msk olivolja.

Steg 7

Skölj rödbetsgroddarna och låt torka av.

Steg 8

Börja med att bre på pesto på skivorna. Varva med halloumi, rostad morot, picklad silverlök. Toppa med fräscha rödbetsgroddar.