Våffla med lax

Spenatvåfflor med kallrökt lax

Övrigt

Se recept

Moderna våfflor är i likhet med semlan ett arv från sent 1800-tal. Idag toppar vi våfflor med en mängd olika godsaker. De här matiga våfflorna har vi valt att toppa med kallrökt lax, smetana och finhackad rödlök. Gott!

Ingredienser

3 ½ dl vetemjöl

½ tsk + 1 msk salt

4 dl vispgrädde

150 g färsk babyspenat

1 tsk smör

1 citron

1 rödlök

300 g kallrökt lax

2 dl smetana

1 kruka dill

Steg 1

Vispa ihop 3 ½ dl vetemjöl, 3 dl vatten eller kolsyrat vatten och ½ tsk salt i en bunke. Tillsätt 4 dl vispgrädde och vispa till en jämn smet. Låt smeten stå i ca 15 min.

Steg 2

Koka upp 2 liter vatten med 1 msk salt i en kastrull. Lägg ner 150 g färsk babyspenat i det kokande vattnet och koka i ca ½-1 min. Häll av spenaten i ett durkslag och spola med iskallt vatten. Pressa ut det mesta av vätskan och finhacka spenaten eller mixa med en stavmixer. Blanda ner i våffelsmeten.

Steg 3

Pensla våffeljärnet med 1 tsk smör innan första våfflan och häll i ca 1-1 ½ dl i järnet (beroende på hur stort ditt våffeljärn är). Grädda i ca 3 min eller tills gyllenbruna. Lägg sedan över dem på ett galler (inte på varandra). Upprepa tills smeten är slut.

Steg 4

Klyfta 1 citron och finhacka 1 rödlök. Toppa våfflorna med 300 g kallrökt lax i mindre bitar, 2 dl smetana, rödlöken och bladen från 1 kruka dill. Servera citronklyftorna vid sidan av.