Semmelpannkaka

Semmelpannkakor med äpple och hackade mandlar

Dessert

Se recept

Tisdagen den 25 februari är det Semmeldagen eller Fettisdagen som den också heter. Kanske vår mest firade temadag på hela året. Semlan har funnits i Sverige sen 1200-talet och då åt man den som hetvägg, dvs med varm mjölk eftersom både grädden och mandelmassan dök upp först under modern tid. Pannkaksdagen har sitt ursprung i England där man istället för semlor äter just pannkakor och av den anledningen firas även internationella pannkaksdagen denna dag. Vi har valt att sammanföra dessa två traditioner och gjort en helt fantastisk semmelpannkaka. Mums!

ca 10 st

Ingredienser

3 tsk kardemumma

2 ½ dl vetemjöl

1 msk socker

½ tsk salt

1 tsk vaniljsocker

7 dl mjölk

3 ägg

35 g smör

200 g mandelmassa

2 dl vispgrädde

2 äpplen

50 g hackade mandlar

florsocker

Steg 1

Mortla 3 tsk kardemumma och blanda med 2 ½ dl vetemjöl, 1 msk socker, ½ tsk salt och 1 tsk vaniljsocker i en bunke. Vispa ner 3 dl mjölk tills klumpfritt och vispa ner ytterligare 3 dl mjölk. Vispa i 3 ägg (1 i taget). Låt smeten stå i 10 min.

Steg 2

Smält 25 g smör i en stekpanna och vispa ner det i pannkakssmeten. Hetta upp pannan med 1 tsk smör och stek pannkakorna (ca 1 dl smet per pannkaka) på medelhög värme i ca 1-2 min/sida och lägg över på en tallrik. Tillsätt ½ tsk smör till varje pannkaka. Låt pannkakorna svalna.

Steg 3

Fyllning: Grovriv 200 g mandelmassa och vispa ihop (gärna med elvisp) med 1 dl mjölk i en bunke. Vispa 2 dl vispgrädde fluffigt i en annan bunke. Grovriv 2 äpplen. Spritsa på mandelmassan och grädden på varje pannkaka och toppa med äpplena och 50 g hackade mandlar. Vik ihop pannkakan som en wrap och pudra ordentligt med florsocker ovanpå.