VÅR MATFILOSOFI

Vår matfilosofi grundar sig i behovet av riktigt bra råvaror och ren mat, som dök upp i samband med att vår grundare, Kicki Theander, fick barn. Jakten på äkta vara har pågått sedan dess och är idag Middagsfrids ryggrad.

EN REVOLUTION

Tillsammans med våra kunder har vi fått en ännu starkare konsumentröst och kan påverka livsmedelsindustrin på riktigt. På så sätt kan man säga att vi driver en matrevolution! Visste du att vi fick Zeta att ta fram en pasta gjord på ägg från frigående höns? Tidigare fanns bara äggpasta med burhönsägg. Vi var även med och tryckte på så att Semper drog tillbaka den missledande etiketteringen av sin ”närodlade” mangopuré. Vi undviker produkter med palmolja. Vi bojkottar rödlistad fisk. Vi levererar kvalitetsprodukter från Svenskt Butiksskött, fisk från Leröy, kolonialvaror från Saltå Kvarn, Kung Markatta, Garant och Mutti. Vi tror och hoppas att du märker skillnaden.

KORT OCH GOTT

Råvarorna är valda med omsorg, är av hög kvalitet och uteslutande färska. I möjligaste mån väljer vi svenska råvaror framför importerade. Kött och fågel är alltid svenskt. Vi lovar att vi alltid levererar så hög andel ekologiskt som möjligt. Vegokassen har alltid minst 50 % ekologiska varor.

ÄKTA VARA – INGA ONÖDIGA TILLSATSER

Vi är oerhört restriktiva med tillsatser i våra matkassar, d.v.s. E-nummer och andra industriella ingredienser såsom aromer och modifierad stärkelse. Det beror dels på att vi vet för lite om effekterna av de kemikalier som används i livsmedel, för att de ofta används för att sminka över en sämre råvara eller att det är för lite råvara i en produkt. Våra recept lagas från färska, rena råvaror och om något halvfabrikat förekommer är det noga utvalt och av hög kvalitet, t.ex. tomatsås från Saltå Kvarn eller soltorkade tomater från Garant.

Middagsfrid garanterar att vår mat inte innehåller tillsatt natriumglutamat (E621), AZO-färger (dessa var förbjudna i Sverige innan vi gick med i EU), härdat fett eller artificiella sötningsmedel som aspartam och sukralos. Middagsfrid levererar inte lightprodukter som innehåller modifierad stärkelse (snabba kolhydrater som kroppen inte känner igen) och andra förtjockningsmedel. Vi föredrar exempelvis riktig vispgrädde med 40 procent fetthalt och äkta crème fraiche med 34 procent fetthalt, men använder dessa mer sparsamt och späder ut med vatten eller mjölk.

FISK

Vi tar alltid hänsyn till miljön vid val av fisk. Rödmärkta fiskar på Världsnaturfondens lista levererar vi aldrig, eftersom det där finns risk för överfiske eller bottentrålning och andra tveksamma fiskemetoder. Tigerräkor säger vi bestämt nej till. Genom att beställa all vår färska och rökta fisk direkt från fiskhandlaren, har vi möjlighet att packa och skicka den redan samma dag eller dagen efter produktionen. Det betyder att fisken som vi levererar hem till dig kommer fram färskare än vad du kan få tag på den i butik! Dessutom får vi total spårbarhet på var fisken är fångad.

GRÖNSAKER

Upptäck hur gott det kan vara med grönsaker!

Grönsaker är ett område där vi upplever att vi svenskar generellt behöver mest hjälp och inspiration. Många har kört fast med storsäljarna gurka, isbergssallad, paprika och tomat. Vi lär dig hur du använder fler goda och nyttiga grönsaker! Du får inspiration och variation och minskar dessutom dina utsläpp rejält. Många av de vanligaste grönsakerna mättar ganska dåligt och odlas i växthus som värms med fossila bränslen. Kålgrönsaker, olika sorters lök och rotfrukter är relativt lättodlade och kräver inga stora mängder energi, så det har vi ganska mycket av. De har en längre hållbarhet, vilket minskar risken för att de hamnar i papperskorgen.

Vi levererar t.ex. kålrabbi, aubergine, zucchini, romanesco, groddar, svartrot, majrova, kålrot och brysselkål. Hur många av dessa har du smakat och lagat förut? För variationens skull levererar vi också tomater, sockerärter och sallad. I Barnkassen undviker vi grönsaker som ruccola och aubergine – möjligen kan vi riva en aubergine och gömma den i köttfärsen – som vi av erfarenhet vet att många barn har svårt för. Vi tror på små steg framåt mot bättre matvanor.

KÖTT

Allt kött i våra kassar är färskt och svenskt. En aspekt när vi väljer kött är vilka köttsorter som genererar minst utsläpp av farliga växthusgaser. Nötkött är dåligt ur klimatsynpunkt, så det har vi relativt sällan.

Vi skickar alltid med färsk svensk kyckling eftersom det är godare, men också för att fryst kyckling ofta innehåller vatten och tillsatser. Vi har valt Guldfågel som leverantör vars verksamhet är helt klimatneutral.

Kalkonköttet vi levererar är alltid färskt och svenskt.

MEJERIVAROR

Vi på Middagsfrid bryr oss om både hönorna och våra kunder och det är därför ni endast hittar svenska ekologiska/KRAV-märkta ägg i våra kassar. När det gäller grädde, mjölk, yoghurt och crème fraiche levererar vi hela och naturella produkter, dvs äkta vispgrädde med 40 % fetthalt och naturell crème fraiche med 34% fetthalt. Vi föredrar att smaksätta själva och upplever att de färdigsmaksatta varianterna både kostar mer och innehåller oönskade tillsatser i form av modifierad stärkelse och andra förtjockningsmedel. Därför använder vi helprodukter och späder ut dem med vatten eller mjölk för att inte få för fet mat. Om vi vill ha en tjockare konsistens reder vi med någon form av naturlig stärkelse. Ibland har vi färdigriven ost, men väljer de sorter som är fria från färgämnen.

Vi väljer alltid svenska mejerivaror i mån av tillgång. De mejerivaror som är KRAV-märkta är alltid svenska. Vår grädde, mjölk, crème fraiche, gräddfil och matlagningsyoghurt som inte är KRAV-märkta är till 99 procent svenska produkter. Någon enstaka gång vid bristsituationer behöver våra leverantörer ta mjölk från Finland, Danmark eller Tyskland.

SKAFFERIVAROR

Det mesta som kommer i matkassen är färskvaror, men udda kryddor och andra produkter som smaksätter din mat levererar vi, t.ex. kapris, mango chutney, soltorkade tomater och sardeller. Vi skickar med något kolhydrattillbehör i varje leverans, t.ex. tortillas, pasta, quinoa, korngryn, couscous, bulgur och färska varor som potatis och färska lasagneplattor. När det gäller pasta och gryner väljer vi kanske ekologiskt från Kung Markatta eller en pasta med uppåt 30% ägg från frigående höns som Zetas pappardelle. Konserver med krossade tomater brukar vara ekologiska eller av bättre märke, t ex Mutti körsbärs- eller plommontomater. De innehåller tomater och inget annat. Torra kryddor kommer från Kockens. Någon gång förekommer halvfabrikat som en färdig tomatsås, men då väljer vi t.ex. en från Saltå kvarn.

ALLERGIER, GLUTEN OCH LAKTOS

Alla kassar packas med likadant innehåll beroende på vilken kasse det är. Det gör att vi kan effektivisera packningen vilket i sin tur genererar en bra kvalité och vi kan erbjuda vår tjänst till ett bra pris. Vi har därför ingen möjlighet att anpassa innehållet efter t.ex. laktos, allergier, dieter eller övriga kostönskemål. Vad gäller gluten levererar vi ganska få varor som innehåller gluten. Det kan vara pasta, eller bulgur och någon enstaka gång bröd eller tortillas, men det brukar vara max en sådan vara per leverans. Mycket av kolhydrattillbehören är sådant som man ska ha hemma och då kan man själv välja vilken typ av gryn eller pasta man föredrar.

Vi har en speciell service för kunder som är laktosintoleranta. Man får helt enkelt en ersättning för de varor som man inte kan använda.  Du får alltså kassen som vanligt och köper till egna laktosfria varor. Sedan går du in på Mina sidor och reklamerar laktosvarorna som ”dåliga” och skriver ”laktosintolerant” i kommentarsfältet. Du kommer då få ett avdrag på de varorna vid din nästa betalning.