Rödbetssoppa med jordärtskockschips och pepparrotskvarg | Middagsfrid ®

Rödbetssoppa med jordärtskockschips och pepparrotskvarg

Vego

Se recept

En god vegetarisk rätt gjord på råvaror i säsong. Välj gärna ekologiska rotfrukter när de inte ska skalas. Då undviker du onödiga gifter som kan finns i skalet på konventionella rotfrukter.

Ingredienser

600 g rödbetor

250 g jordärtskockor

1 bakpotatis

1 gul lök

2 ½ msk neutral olja

2 vitlöksklyftor

1 ½ msk buljongpulver (alt. 1 ½ tärning)

1 fp surdegspavé (4 st)

2 ½ dl kvarg

½ dl riven pepparrot

½ citron

1 msk vitvinsvinäger

½ gurka

100 g valnötter

150 g skivad ost

Steg 1

Sätt ugnen på 220°.

Steg 2

Rödbetssoppa (gryta + lock): Skala och skär 600 g rödbetor, 100 g jordärtskockor, 1 bakpotatis och 1 gul lök i 1–2 cm bitar. Hetta upp grytan med 2 msk neutral olja och fräs grönsakerna, 2 pressade vitlöksklyftor och 1 ½ tsk salt på medelhög värme i 3 min.

Steg 3

Tillsätt 8 dl vatten och 1 ½ msk buljongpulver (alt. 1 ½ tärning) i grytan och låt puttra under lock på medelhög värme i 20 min.

Steg 4

Jordärtskockschips (ugnsplåt + bakplåtspapper): Skrubba och skiva 150 g jordärtskockor tunt, gärna med mandolin. Blanda skivorna med ½ msk neutral olja, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar på ena sidan av plåten. Lägg 1 fp surdegspavé (4 st) på andra sidan plåten och rosta mitt i ugnen i ca 10 min.

Steg 5

Pepparrotskvarg (skål): Blanda 2 ½ dl kvarg, ½ dl riven pepparrot och 2 krm salt i skålen.

Steg 6

Soppa–forts. (stavmixer): Mixa soppan slät och tillsätt saften från ½ citron och 1 msk vitvinsvinäger. Skiva ½ gurka.

Steg 7

Toppa soppan med pepparrotskvargen, chipsen och 1 fp valnötter (100 g). Servera soppan med de rostade bröden toppade med 1 fp skivad ost (150 g) och gurkskivorna.