Pumpasoppa med böntopping och heta vitlöksbröd

Vego

Se recept

En varm, go och lite het soppa som med sin krämiga eftersmak passar utmärkt på middagsbordet nu under hösten.

Ingredienser

25 g smör

1 butternutpumpa (ca 1,7 kg)

200 g gul lök

4 msk olivolja

3 vitlöksklyftor

1 tsk ingefära

1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning)

½ tsk sambal oelek

1 tsk vitvinsvinäger

1 krm cayennepeppar

1 fp surdegspavé (300 g)

½ gurka

1 avokado

1 fp babyspenat (65 g)

1 fp smörgåskrasse (50 g)

1 fp körsbärstomater (250 g)

1 fp svarta bönor (285 g)

1 lime

2 dl vispgrädde

Steg 1

Sätt ugnen på 225°. Ta fram 25 g smör så att det blir rumstempererat.

Steg 2

Soppa (gryta + lock): Skala och dela 1 butternutpumpa. Skrapa ur kärnorna och skär pumpan i 2 cm bitar. Hacka 200 g gul lök (2–3 st). Hetta upp grytan med 2 msk olivolja och fräs grönsakerna, 2 pressade vitlöksklyftor och 1 tsk ingefära på hög värme i 2 min.

Steg 3

Tillsätt 8 dl vatten, 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärn-ing), ½ tsk sambal oelek, 1 tsk vitvinsvinäger och ½ tsk salt i grytan. Koka upp och sjud på svag värme under lock ca 20 min.

Steg 4

Vitlöksbröd (liten skål): Blanda smöret, 1 msk olivolja, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 krm cayennepeppar, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen. Skär snitt i 1 fp surdegspavé (300 g) och fyll snitten med vitlökssmöret. Lägg brödet på gallret och grädda ca 10 min.

Steg 5

Böntopping (skål): Tärna ½ gurka och 1 avokado. Halvera 1 fp körsbärstomater (250 g). Klipp 1 fp smörgåskrasse (50 g). Blanda grönsakerna, ½ fp babyspenat (30 g), 1 fp avrunna svarta bönor (285 g), 1 msk olivolja, saften från 1 lime och 2 krm salt i skålen.

Steg 6

Soppa (stavmixer): När pumpan är mjuk, lägg ner ½ fp babyspenat (35 g) i soppan. Mixa soppan slät med stavmixern och vispa ner 2 dl vispgrädde.

Steg 7

Servera soppan med toppingen och vitlöksbröden.