Fakta om vår kära potatis

Övrigt

Läs mer

Klimat

Visst du att ur klimatsynpunkt är potatis 10 gånger bättre än ris? Jämfört med kött och fisk har potatis också en låg miljöpåverkan. Både ris- och köttproduktion släpper ut relativt mycket växthusgaser därför påverkar det klimatet mer än till exempel potatis.

Potatisens dag

Potatis, denna mångfacetterade knöl som vi skördat och ätit i många hundra år. Den finns med på både påskbord, julbord, serveras till midsommarsillen och är ett givet tillbehör både till vardags och till fest. Den 26 oktober har den sin alldeles egna dag. Kanske värt att fira?

Tips på potatisrecept

Alla har vi väl ätit både kokad, ugnsrostad och bakad potatis i någon form. Men det finns ju så oändligt mycket mer man kan göra med potatis, möjligheterna är oändliga. Vad sägs om frasiga potatiskakor, krispig sötpotatis eller härligt len potatispuré? Sök på ”potatis” på vår Recept och Inspirationssida så hittar du en mängd olika varianter att tillaga potatis på.

Historia

Till Sverige kom potatisen på 1600-talet. Olaus Rudbeck anses vara den som först tog in potatisen till vårt land och ca 1655 började han odla potatis i sin Botaniska trädgård i Uppsala. Jonas Alströmer började odla potatis först 1724, men var även en ivrig förespråkare för potatisodling och skrev också en handbok i ämnet.

Kuriosa

En av potatisens pionjärer i Sverige var adelsfrun Eva de la Gardie, som kom på flera sätt att använda och ta vara på potatis på. Det mest uppmärksammade var en beskrivning av brännvinsbränning av potatis men hon presenterade även resultat för potatisen användbarhet i tillverkning av bröd, stärkelse och puder till att pudra dåtidens peruker med. För sina insatser att sprida kunskap om potatisen invaldes Eva som första kvinna i Kungliga vetenskapsakademien.