
Portabelloburgare med picklad rödlök, tzatziki och rostad sötpotatis
Vegetariskt
Se recept
KICKSTARTA HÖSTEN! Just nu får du 35% rabatt på dina två första matkassar med koden GODAVANOR35. Läs mer om erbjudandet här..
Vegetariskt
Se recept
2 msk socker
2 msk vitvinsvinäger
100 g rödlök (1–2 st)
500 g sötpotatis
3 msk olivolja
½ gurka
3 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta
280 g portabellosvamp (4 stora svampar)
200 g tomater (2–3 st)
1 salladskruka
½ fp alfalfagroddar (ca 65 g)
1 fp hamburgerbröd (4 st)
Sätt ugnen på 225°. Rödlök (skål): Blanda 2 msk socker, 2 msk vitvinsvinäger och ½ dl vatten i skålen. Skiva 100 g rödlök (1–2 st) tunt och vänd ner i lagen. Låt stå.
Sötpotatis (ugnsplåt + bakplåtspapper): Skär 500 g sötpotatis i 2 cm breda klyftor. Blanda med 1 msk olivolja och ½ tsk salt på plåten. Rosta mitt i ugnen i 20 min.
Tzatziki (skål): Grovriv ½ gurka och krama ur vätskan med händerna. Blanda gurkan med 3 dl gräddfil, 1 pressad vitlöksklyfta, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar i skålen.
Portabello (stekpanna): Hetta upp pannan med 2 msk olivolja och stek 4 st stora portabellosvampar (280 g) på medelhög värme i 5 min. Vänd svamparna, krydda med ½ tsk salt och tryck till dem med stekspaden så de blir platta. Stek ytterligare 5 min.
Under tiden – tillbehör (fat): Skiva 200 g tomater (2–3 st) och riv bladen från 1 salladskruka. Ta fram ½ fp alfalfagroddar (ca 65 g). Lägg allt på fatet.
Värm 4 st hamburgerbröd enligt anvisningarna på förpackningen. Fyll bröden med svampen, tzatzikin, löken och grönsakerna och servera med den rostade sötpotatisen.