Portabelloburgare med picklad rödlök, tzatziki och rostad sötpotatis

Vego

Se recept

Ingredienser

2 msk socker

2 msk vitvinsvinäger

100 g rödlök (1–2 st)

500 g sötpotatis

3 msk olivolja

½ gurka

3 dl gräddfil

1 vitlöksklyfta

280 g portabellosvamp (4 stora svampar)

200 g tomater (2–3 st)

1 salladskruka

½ fp alfalfagroddar (ca 65 g)

1 fp hamburgerbröd (4 st)

Steg 1

Sätt ugnen på 225°. Rödlök (skål): Blanda 2 msk socker, 2 msk vitvinsvinäger och ½ dl vatten i skålen. Skiva 100 g rödlök (1–2 st) tunt och vänd ner i lagen. Låt stå.

Steg 2

Sötpotatis (ugnsplåt + bakplåtspapper): Skär 500 g sötpotatis i 2 cm breda klyftor. Blanda med 1 msk olivolja och ½ tsk salt på plåten. Rosta mitt i ugnen i 20 min.

Steg 3

Tzatziki (skål): Grovriv ½ gurka och krama ur vätskan med händerna. Blanda gurkan med 3 dl gräddfil, 1 pressad vitlöksklyfta, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar i skålen.

Steg 4

Portabello (stekpanna): Hetta upp pannan med 2 msk olivolja och stek 4 st stora portabellosvampar (280 g) på medelhög värme i 5 min. Vänd svamparna, krydda med ½ tsk salt och tryck till dem med stekspaden så de blir platta. Stek ytterligare 5 min.

Steg 5

Under tiden – tillbehör (fat): Skiva 200 g tomater (2–3 st) och riv bladen från 1 salladskruka. Ta fram ½ fp alfalfagroddar (ca 65 g). Lägg allt på fatet.

Steg 6

Värm 4 st hamburgerbröd enligt anvisningarna på förpackningen. Fyll bröden med svampen, tzatzikin, löken och grönsakerna och servera med den rostade sötpotatisen.