Pasta med rostade betor, getost och valnötter

Vego

Se recept

Instruktioner

Ingredienser

600 g gulbetor

150 g rödlök

1fp gula körsbärstomater

2 msk olivolja

1 tsk honung

1 fp valnötter

350 g tagliatellepasta

1 vitlöksklyfta

2 ½ dl havregrädde

1 tsk rosmarin

180 g getost

½ citron

1 fb babyspenat

Steg 1

Sätt ugnen på 225°. Koka upp 3 liter vatten med 1 msk salt i en kastrull.

Steg 2

Betor (ugnsplåt + bakplåtspapper): Skala och skär 600 g gulbetor i 2 cm bitar. Skär 150 g rödlök (1–2 st) i klyftor. Blanda betorna, löken, 1 fp gula körsbärstomater (250 g), 1 msk olivolja, 1 tsk salt och 1 tsk honung på plåten. Rosta mitt i ugnen i 25 min. Strö 1 fp valnötter (100 g) över plåten och låt rosta med de sista 5 min.

Steg 3

Koka 350 g tagliatellepasta enligt anvisningarna på förpackningen.

Steg 4

Sås (kastrull): Hetta upp kastrullen med 1 msk olivolja och fräs 1 pressad vitlöksklyfta på svag värme i 1 min. Tillsätt 2 ½ dl havregrädde, 1 tsk rosmarin och ½ salt och låt koka upp. Smula 180 g getost och tillsätt hälften i såsen. Låt såsen stå på svag värme tills osten smälter, rör om då och då.

Steg 5

Tillsätt saften från ½ citron i såsen.

Steg 6

Pasta (serveringsfat): Blanda den kokta pastan med såsen och 1 fp babyspenat (70 g) på fatet och toppa med de rostade grönsakerna, valnötterna och resten av den smulade getosten. Klart att servera!