Broccolisoppa med foccacia

Mycket månad kvar i slutet av lönen?

Övrigt

Se recept

Skralt i kassan så här i slutet på januari? Då är det hög tid att ta fram den uråldriga konsten att koka soppa på en spik. Passa på att göra en frys- och skafferirensning och komponera rätter av det du har hemma. Flera små rester kan bli en hel middag. Rotfrukter är oftast prisvärda så här års och ger stor mängd för pengarna. Pastarätter, soppor och vegetariska rätter är ganska lätt att få ihop med liten budget. Och baka ditt eget bröd, det är garanterat billigare än att köpa bröd i butik. Här bjuder vi på ett brödrecept som är gott, lätt att baka och passar utmärkt till t.ex. soppor.

Oliv- och rosmarinfocaccia

Ingredienser

7 dl vatten

50 g jäst

2 tsk salt

½ dl + 2 msk olivolja

13 dl siktat dinkelmjöl (eller vetemjöl)

1 burk urkärnade kalamataoliver (290 g)

2 tsk rosmarin

2 tsk flingsalt

Steg 1

Värm 7 dl vatten i en kastrull till fingervarmt, ca 37°

Steg 2

Smula 50 g jäst i en stor bunke och tillsätt lite av det ljumma vattnet. Rör tills jästen löser sig och tillsätt sedan resten av det ljumma vattnet.

Steg 3

Tillsätt 2 tsk salt och ½ dl olivolja i bunken. Blanda ner 13 dl siktat dinkelmjöl, lite i taget. Arbeta ihop till en jämn smet. OBS! Smeten ska vara lös! Låt degen jäsa under bakduk i 30 min.

Steg 4

Lägg bakplåtspapper på en djup ugnsplåt. Häll ut degen på plåten och fördela den till en jämn rektangel med en slickepott. Pensla degen med 2 msk olivolja och strö över 1 burk avrunna urkärnade kalamataoliver (290 g), 2 tsk torkad rosmarin och 2 tsk flingsalt.

Steg 5

Sätt in plåten i mitten av den kalla ugnen, stäng igen luckan och sätt ugnen på 225°. Grädda i 25 min. Ta ut brödet ur ugnen och låt det svalna en aning på plåten, skär sedan upp det i bitar och servera.