Morötter

Moroten – en mångfacetterad grönsak

Övrigt

Läs mer

Morötter, morötter, morötter. I stavar, slantar, kokta och rivna. Goda, nyttiga och så användbara. Finns det en mer mångfacetterad grönsak än just moroten?

Nyttig

Moroten är så populär att den har fått sin egen dag den 4 april och den gör verkligen skäl för sitt goda rykte. Det finns få andra grönsaker som har så goda egenskaper. Den är en guldgruva på positivt verkande vitaminer och är även rik på kalium, jod och kostfibrer som är bra för bl.a. matsmältningen. Den orange färgen kommer av ämnet karoten som kan leda till att huden får en gulaktig färg om man äter morot. Detta skyddar också huden mot stark sol.

Historia

Moroten har sitt ursprung i Asien, förmodligen i det område som nu är Afghanistan. I medelhavsområdet odlades morötter redan för 2000 år sedan och via klosterväsendet nådde odlingarna även Nordeuropa under medeltiden.

Den ursprungliga asiatiska varianten var från början starkt violett. Fram till 1500-talet var den fortsatt violett, purpur, röd eller svart. Under 1600-talet kom en blekgul mutation fram och under 1700-talet fick holländarna fram den orange morot som vi är vana vid idag.

Användning

Morötter kan ätas hela, tärnade, rivna eller pressas till morotsjuice. De är goda i sallader, soppor och stuvningar, kokta eller ugnsrostade. Allt funkar! Små färska morötter är perfekta att ta med i väskan och njuta av när du är på språng. Ett populärt bakverk är den mjuka morotskakan och på många julbord är morotslådan ett måste.

Morötter odlas idag över hela världen. I mataffären hittar du morötter året runt, men om du vill ha färska, svenska morötter är de i säsong från juni till september.

Morötter håller sig bäst när det är svalt, så förvara dem helst i kylskåp eller i en matkällare. Gärna i en påse med små hål i, så kondensen hittar ut. Mjuka morötter återupplivas enkelt genom att lägga dem i en skål med iskallt vatten. Mums!