Facebookpixel Recept på morot- och sötpotatissoppa med ingefära - Middagsfrid

Få 250 kr rabatt på din första matkasse med koden NY250. Gäller ej Julkassen. Läs mer här.

Morot- och sötpotatissoppa

Morot- och sötpotatissoppa med ingefära

Vegetariskt

Se recept

En smarrig vegetarisk soppa med morot, sötpotatis och ingefära. Servera gärna soppan tillsammans med en bit gott bröd. Smaklig måltid!

Instruktioner

Ingredienser

1 sötpotatis

500 g morötter

1/2 purjolök

1 bit ingefära (ca 50 g)

2 msk neutral olja

2 vitlöksklyftor

1/2 tsk gurkmeja

1 fp kokosmjölk (400 g)

2 msk buljongpulver (alt. 2 tärningar)

1 fp surdegsbaguette (250 g)

1 fp färskost (150 g)

1 tsk japansk soja

1 tsk sambal oelek

1/2 citron

1 fp rostade kokosflakes (150 g)

Steg 1

Sätt ugnen på 225°.

Steg 2

Morot- och sötpotatissoppa (stor kastrull + lock): Skala och tärna 1 sötpotatis och 500 g morötter. Strimla ½ purjolök (vita delen). Skala och finriv 3/5 bit ingefära (ca 75 g). Hetta upp kastrullen med 2 msk neutral olja. Tillsätt grönsakerna och fräs 5 min på medelhög värme.

Steg 3

Tillsätt ingefäran, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk salt, ½ tsk gurkmeja och fräs ytterligare 2 min. Tillsätt 8 dl vatten, 1 fp kokosmjölk (400 g) och 2 msk buljongpulver (alt. 2 tärningar). Låt koka på svag värme ca 15–20 min under lock. Stäng av värmen när grönsakerna känns mjuka.

Steg 4

Grädda 1 fp surdegsbaguette (250 g) i mitten av ugnen i 10 -12 min.

Steg 5

Chilifärskost (skål): Blanda 1 fp färskost (150 g) med 1 tsk japansk soja och 1 tsk sambal oelek i skålen.

Steg 6

Morot- och sötpotatissoppa forts. (stavmixer): Mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med saften från ½ citron och ½ tsk svartpeppar.

Steg 7

Häll upp soppan i portionsskålar, toppamed 1 fp rostade kokosflakes (150 g). Servera surdegsbaguetten med chilifärskosten vid sidan av.