Marängtårta med lemon curd och bär | Middagsfrid®

Marängtårta

Dessert

Se recept

Ingredienser

6 äggvitor

1 helt ägg

4 1/2 dl socker

1 msk maizena

1 tsk äppelcidervinäger

2 citroner

3 dl vispgrädde

Bär och mynta (valfritt)

100 g smör

Steg 1

Sätt ugnen på 180 grader.

Steg 2

Maräng: Vispa 4 äggvitor till ett fast skum. Tillsätt 1 dl socker under vispning på högsta hastighet. Tillsätt ytterligare 1,5 dl socker efter några minuter och vispa i ytterligare 7 minuter till en tjock och glansig smet. Rör ner 1 msk maizena och 1 tsk äppelcidervinäger.

Steg 3

Rita upp en cirkel 20 cm i diameter på bakplåtspapper och lägg på plåt. Klicka ut smeten med slickepott så att den fyller cirkeln. Smeten ska vara högre på sidorna än i mitten, där fyllningen sedan ska vara. Det är viktigt att man inte håller på för länge med att forma smeten.

Steg 4

Sätt in i ugnen på lägsta falsen och sänk sedan värmen till 150 grader. Grädda i 75 minuter. Låt svalna på torr plats.

Steg 5

Lemoncurd: Finriv skalet från citronerna och pressa ut juicen. Vispa 2 äggulor, 1 helt ägg och socker några minuter i en skål. Ställ skålen i vattenbad (kastrull med hett vatten) och tillsätt citronskal och - juice. Rör tills krämen tjocknat, ca 15 minuter. Skär smör i bitar. Klicka i dem under omrörning tills det smält. Låt svalna.

Steg 6

Vispa 3 dl grädde. Lägg generöst med lemoncurd i mitten av tårtan. Klicka på grädde och dekorera med tex blåbär, jordgubbar, mynta eller ätbara blommor.