Vegetarisk lasagne

Lasagne med röda linser och blandsallad

Vego

Se recept

Lasagne är lätt att göra och bra att ha i frysen. Här en vegetarisk variant som varit mycket uppskattad under 2019.

Vegofavorit 2019

Ingredienser

200 g morötter

1 rödlök

3 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

½ dl tomatpuré

2 msk oregano

½ msk timjan

1 fp krossade tomater, 390 g

2 dl crème fraiche

2 fp kokta röda linser, 760 g

1 fp färska lasagneplattor, 200 g

1 fp riven prästost, 150 g

250 g tomater, ca 2-3 st

½ gurka

1 lollo rossosallad

½ msk vitvinsvinäger

Steg 1

Sätt ugnen på 225°

Steg 2

Linssås (traktörpanna): Skala och grovriv 200 g morötter (2–3 st). Hacka 1 rödlök. Hetta upp pannan med 2 msk olivolja och fräs grönsakerna, 2 pressade vitlöksklyftor, ½ dl tomatpuré, 2 msk oregano och ½ msk timjan på medelhög värme i ca 5 min.

Steg 3

Tillsätt 1 fp krossade tomater (390 g), 2 dl crème fraiche,3 dl vatten, 1 ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar i pannan. Låt puttra på medelvärme i ca 5 min.

Steg 4

Rör ner 2 fp avrunna kokta röda linser (760 g) i pannan.

Steg 5

Lasagne (ugnsform 20 x 30 cm): Varva linssåsen med 1 fp färska lasagneplattor (200 g) i ugnsformen. Börja och avsluta med såsen. Strö över 1 fp riven prästost (150 g). Grädda mitt i ugnen i 20–25 min.

Steg 6

Sallad (skål): Klyfta 250 g tomater (2–3 st) och tärna ½ gurka. Strimla 1 lollo rossosallad. Blanda grönsakerna, 1 msk olivolja, ½ msk vitvinsvinäger, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.

Steg 7

Servera lasagnen med salladen.