Köttfärslimpa med gräddsås och rönnbärsgelé

Kött

Se recept

Enkel och rustik husmanskost, det kan man riktigt längta efter så här på hösten. Här har vi lagat en mustig och god köttfärslimpa och till det kokt potatis, gräddsås och med en välsmakande rönnbärsgelé.

Ingredienser

1 kg potatis

500 g nötfärs

2 msk ströbröd

1 ägg

1 ½ msk timjan

2 msk dijonsenap

1 dl crème fraiche

1 dl mjölk

1 msk vetemjöl

½ msk kinesisk soja

½ salladshuvud

250 g tomater (2-3 st)

½ zucchini

1 kålrabbi

2 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

1 fp rönnbärsgelé (225 g)

Steg 1

Sätt ugnen på 225°. Koka 1 kg potatis.

Steg 2

Köttfärslimpa (bunke + ugnsform 20 x 30 cm ): Blanda ca 500 g nötfärs, 2 msk ströbröd, 2 msk vatten, 1 ägg, 1 ½ msk timjan, 2 msk dijonsenap, ¾ tsk salt och ½ tsk svartpeppar i bunken. Forma till 4 små ”limpor” och lägg i formen. Stek i mitten av ugnen i 15–20 min.

Steg 3

Gräddsås (kastrull): Vispa ihop 1 dl crème fraiche, 1 dl mjölk, 2 dl vatten, 1 msk vetemjöl, 1 msk rönnbärsgelé, ½ msk kinesisk soja, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i kastrullen. Koka upp och sjud på låg värme i 10 min.

Steg 4

Sallad (skål): Strimla ½ salladshuvud. Tärna 250 g tomater (2–3 st) och ½ zucchini. Skala och skär 1 kålrabbi i tärningar. Blanda grönsakerna med 2 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.

Steg 5

Servera köttfärslimporna med den kokta potatisen, gräddsåsen, 1 fp rönnbärsgelé (225 g) och salladen.