Knäckig äppelpaj med kardemumma och vaniljkräm

Dessert

Se recept

Äppeltider! Nu när hösten gör sitt intåg i naturen, mognar också många av våra svenska äppelsorter. Och vad passar då bättre än att göra en god äppelpaj till fikat?

Ingredienser

2 dl vetemjöl

1.5 dl havregryn

1 dl socker

½ krm salt

150 gram smör (för vegan eller laktosintolerant, ett mjölkfritt alternativ)

7 svenska äpplen

2 tsk kardemumma

1 tsk kanel

1 ½ dl ljussirap

Steg 1

1. Sätt ugnen på 200 grader.

Steg 2

2. Deg (bunke): Blanda 2 dl vetemjöl, 1 ½ dl havregryn, 1 dl socker och ½ krm salt i bunken. Skär 150 g smör i tärningar och finfördela det med fingrarna så det blir en grynig massa.

Steg 3

3. Fyllning (pajform): Skär 7 äpplen (utan kärnhus) i 1 cm breda halvmånar. Smörj pajformen med 1 tsk smör och lägg i äppelskivorna. Ringla 1 dl ljussirap på äpplena och pudra sedan med 2 tsk kardemumma och 1 tsk kanel så de blir täckta. Smula över den gryniga degen över äpplena och fördela den jämt. Ringla över ½ dl ljussirap och grädda i mitten av ugnen i 30-35 min. Serveras med en egenhändigt rårörd vaniljkräm.

Rårörd vaniljkräm

Ingredienser

3 äggulor

3 msk florsocker

1 tsk vaniljpulver eller 1 vaniljstång

3 dl vispgrädde

Steg 1

Vispa 3 äggulor, 3 msk florsocker och 1 tsk vaniljpulver eller fröna från 1 vaniljstång pösigt i en skål. Vispa 3 dl vispgrädde tjock i en bunke och blanda den med smeten. Tips! Äggvitorna som blir över går bra att spara övertäckta i kylen. De passar utmärkt att göra maränger av.