Middagsfrid matkasse

Klimatsmarta tips

Övrigt

Läs mer

Att göra sina veckohandlingar i butik kan vara både roligt och inspirerande men samtidigt väldigt tidskrävande och stressigt. Vill man handla klimatsmart, ekonomiskt, svinnsmart och nyttigt på en och samma gång, men inte har tänkt ut i förväg vad och hur mycket man ska handla, ja då kan det ta lång tid att komma igenom butiken.

Därför är det bra att göra en plan innan man handlar. Och då pratar vi inte bara om att skriva en inköpslista med en lång rad varor, utan att i förväg även gå igenom vilka rätter man tänkt sig att laga till den kommande veckan, vilka ingredienser som behövs, hur mycket av allting och om man kan dela grönsaker på flera rätter för att på så sätt få allt man köper att gå åt under veckan. Det blir lite som att lägga pussel.

Vet man sen med sig att man ska laga en rätt idag eller imorgon, så funkar det att handla varor med lite kortare hållbarhet och på så sätt bidra till att färre varor slängs. Att köpa en kantstött vara eller ett gäng ensambananer istället för en klase bidrar också till att berget av kastade varor minskar. I flera butiker finns nu även svinnsmarta lådor där du kan fynda frukt och grönt till ett lägre pris. Fullt gångbara varor men som kanske börjar se lite trötta ut. Svinnsmart och bra för plånboken.