Facebookpixel Klimatsmart matkasse från Middagsfrid - Middagsfrid ®

KICKSTARTA HÖSTEN! Just nu får du 35% rabatt på dina två första matkassar med koden GODAVANOR35. Läs mer om erbjudandet här..

Vår matkasse – ett klimatsmart val

Miljö är en av våra hjärtefrågor och vi vill vara ett klimatsmart val för våra kunder. Livsmedel står för 1/3 av världens CO2-utsläpp, därför brinner vi på Middagsfrid för att påverka våra kunder till att påverka våra kunder att välja klimatsmarta middagsvanor. Det sker framför allt inom fyra områden:

Minimera matsvinnet

Forskarnas uppskattningar visar att ca 30% av all mat som köps in kastas. Den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen, där frukt och grönsaker är några av de vanligaste livsmedlen som slängs i onödan. Genom att minska sitt svinn undviker man att slänga pengar i soporna samtidigt som du bidrar till en bättre miljö.

På Middagsfrid har vi ända sedan starten jobbat med att minimera matsvinnet. Våra veckomenyer är planerade så att all mat ska gå åt och det är uppskattningsvis mindre än 5 % av levererade matvaror som blir över efter att du har tillagat veckans recept.

Klimatkompenserade hemleveranser

Inom Axfood arbetar vi aktivt för att minska klimatpåverkande utsläpp genom att bland annat använda grön el, moderna kylar och frysar, allt fler fossilfri lastbilar och mindre flyg vid tjänsteresor. Det har tagit oss en bra bit på vägen mot vårt mål om nettonollutsläpp 2030 för den egna verksamheten. Fokus ligger givetvis på fortsatta utsläppsminskningar. Tills vi nått hela vägen, väljer vi att kompensera för de klimatpåverkande utsläpp som kvarstår. Det gör vi genom att se till att utsläppen minskar lika mycket någon annanstans – ofta i utvecklingsländer där det finns stor potential att bidra till en hållbar utveckling.

Axfood klimatkompenserar för e-handelstransporter för samtliga bolag i koncernen, inklusive Middagsfrids hemleveranser av matkassar. Det sker genom projektet Pichacay Landfill Gas Renewable Energy i Ecuador som du kan läsa mer om här.

Vi minskar mängden (nöt)kött och väljer bara kött från Sverige

Produktion av 1 kg nötkött resulterar i utsläpp av motsvarande 17 kg växthusgaser och därför har vi begränsat dessa rätter till max en per vecka, all typ av kött vi levererar är självklart alltid svenskt. Vi har istället ett högt fokus på mer gröna, vegetariska alternativ där minst en vegetarisk rätt ingår i alla kassar våra och vi erbjuder även en helt vegetarisk kasse. 

Inga flygtransporterade varor

Augusti 2019 valde vi att slopa flygtransporterad mat helt och hållet. Flyget gör annars gröna råvaror som frukt och grönt till något av klimatvärstingar. Vi levererar helt enkelt bara varor som inte tagit luftvägen in i Sverige. Och i allra möjligaste mån väljer vi så hög andel råvaror som har producerats i Sverige som möjligt med ett högt fokus på säsongsbaserade råvaror. 

Vill du se exempel på vad du kan få hem i våra kassar? Klicka här!