Facebookpixel Klimatsmart matkasse från Middagsfrid | Middagsfrid ®

Vår matkasse – ett klimatsmart val

Miljö är en av våra hjärtefrågor. Eftersom livsmedel står för 1/3 av världens CO2-utsläpp, brinner vi på Middagsfrid för att påverka våra kunder till att lära sig klimatsmartare middagsvanor. Det sker framförallt inom fyra områden:

Minimera mat som kastas

Forskarnas uppskattningar visar att ca 20-40% av all mat som köps in kastas. Eftersom våra veckomenyer är planerade med fokus på att minimera matsvinnet är det uppskattningsvis mindre än 5 % av levererade matvaror som inte ingår i något recept. Förhoppningsvis används även en del av detta vid andra tillfällen.

Klimatkompenserade hemleveranser

Inom Axfood arbetar vi aktivt för att minska klimatpåverkande utsläpp genom att bland annat använda grön el, moderna kylar och frysar, allt fler fossilfri lastbilar och mindre flyg vid tjänsteresor. Det har tagit oss en bra bit på vägen mot vårt mål om nettonollutsläpp 2030 för den egna verksamheten. Fokus ligger givetvis på fortsatta utsläppsminskningar. Tills vi nått hela vägen, väljer vi att kompensera för de klimatpåverkande utsläpp som kvarstår. Det gör vi genom att se till att utsläppen minskar lika mycket någon annanstans – ofta i utvecklingsländer där det finns stor potential att bidra till en hållbar utveckling.

På Middagsfrid kompenserar vi för utsläpp som uppstår vid hemtransport av alla matkassar genom ett certifierat projekt i Ecudaor. På Pichacays deponi utanför Cuenca deponeras stadens avfall. Från soptippen läckte tidigare den starka och illaluktande växthusgasen metan rakt ut i atmosfären, vilket påverkade både närmiljön och den globala uppvärmningen. Dessutom uppstod många farliga bränder som kunde medföra explosioner.

Genom projektet Pichacay Landfill Gas Renewable Energy ersätter metanet numera stadens fossila elproduktion genom att metanet förbränns och omvandlas till el. På så sätt har de klimatpåverkande utsläppen upphört samtidigt som säkerhetsriskerna och olägenheterna för lokalbefolkningen försvunnit. Dessutom har nya arbetstillfällen skapats. Att utsläppen minskar säkerställs av VCS (Verified Carbon Standard), världens mest utbredda och använda standard för frivillig klimatkompensation.

Välja klimatsmart mat – minska mängden (nöt)kött

Produktion av 1 kg nötkött resulterar i utsläpp av motsvarande 17 kg växthusgaser. Det är ungefär lika mycket utsläpp som våra distributionsbilar släpper ut med ca 70 km körsträcka. Vi har max en kötträtt i varje veckoleverans och vi undviker helst nötkött. De andra rätterna är en fågel, en fisk eller en vegetarisk rätt. Denna mix gör att våra kunder äter mycket klimatsmart.

Nej tack till flygtransporterat

Augusti 2019 valde vi att slopa flygtransporterad mat helt och hållet. Flyget gör annars gröna råvaror som frukt och grönt till något av klimatvärstingar. Vi kommer helt enkelt att bara leverera varor som inte tagit luftvägen in i Sverige. Och i allra möjligaste mån väljer vi så hög andel råvaror som har producerats i Sverige som möjligt.

Vill du se exempel på vad du kan få hem i våra kassar? Klicka här!