Våffla med kanel

Kanelvåfflor med vaniljsmetana

Dessert

Se recept

Våfflor kan man äta med många olika toppings men det mest traditionella är väl fortfarande att äta våfflorna med sylt och grädde och det är ju så gott. Trevlig Våffeldag!

Ingredienser

150 g + 1 tsk smör

7 dl vetemjöl

4 dl havremjölk

½ dl ljus sirap

3 ägg

1 msk kanel

2 tsk bakpulver

2 dl smetana

1 msk vaniljsocker

Steg 1

Smält 150 g smör i en kastrull och ställ åt sidan för att svalna. Vispa ihop 7 dl vetemjöl, 4 dl havremjölk, 3 dl iskallt vatten, ½ dl ljus sirap, 3 ägg, 1 msk kanel och 2 tsk bakpulver i en bunke. Tillsätt smöret och vispa ihop till en klumpfri smet. Låt smeten stå i minst 15 min.

Steg 2

Värm upp våffeljärnet ordentligt. Pensla våffeljärnet med 1 tsk smör innan första våfflan och häll i ca 1-1 ½ dl i järnet (beroende på hur stort ditt våffeljärn är). Grädda i ca 3 min eller tills gyllenbruna. Lägg sedan över dem på ett galler (inte på varandra). Upprepa tills smeten är slut.

Steg 3

Blanda 2 dl smetana och 1 msk vaniljsocker i en skål. Toppa varje våffla med vaniljsmetana och äppelkompott eller färska bär.

Äppelkompott

Ingredienser

4 röda äpplen

½ dl honung

1 msk vaniljsocker

½ citron

1 kanelstång

Steg 1

Tärna 4 röda svenska äpplen. Lägg dem i en kastrull med ½ dl honung, 1 msk vaniljsocker, saften från ½ citron, 1 kanelstång och ½ dl vatten och koka upp. Sjud på låg värme i 20 min och rör om då och då. Häll över i en skål och låt svalna i rumstemperatur. Tips! Äppelkompotten är också god att servera med vaniljglass.