Kanelbullesnurror

Dessert

Se recept

Traditionella kanelbullesnurror till Kanelbullens dag - alltid lika gott!

Ingredienser

300 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1 ägg

1 dl socker

1 tsk kardemumma

½ tsk salt

12-14 dl vetemjöl

2 dl socker

½ msk kanel

Steg 1

Ställ fram 150 g smör tills rumsvarmt (till fyllning).

Steg 2

Deg (kastrull + bunke): Smält 150 g smör i kastrullen och vispa ner 5 dl mjölk, värm tills fingervarmt (37grader). Smula 50 g jäst i bunken och rör ner smörblandningen tills jästen löst upp sig. Tillsätt 1 ägg, 1 dl socker, 1 tsk kardemumma, ½ tsk salt och 6 dl vetemjöl i bunken. Rör ihop och knåda den kraftigt i några minuter. Tillsätt ytterligare 6-8 dl vetemjöl och knåda några minuter till, tills degen är blank och fluffig. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

Steg 3

Utbakning (bunke + 2 ugnsplåtar + bakplåtspapper): Blanda det rumstempererade smöret, 1 dl socker och ½ msk kanel i bunken. Dela degen i 2 delar och kavla ut degen på ett mjölat bakbord till en rektangulär, ca ½ cm tjock. Bred på hälften av fyllningen och vik degen på hälften på bredden. Skär 1 cm breda remsor på den korta sidan. Snurra varje remsa till knutar. Upprepa till andra delen av degen. Lägg på plåten och jäs under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. När bullarna jäst klart grädda dem i mitten av ugnen i 8-10 min.

Steg 4

Pensling (kastrull): Koka 1 dl socker och 1 dl vatten i kastrullen tills sockret löst upp sig. Låt svalna något. Pensla de nygräddade bullarna med sockerlagen. Har ni pärlsocker hemma kan ni strö över det på bullarna och svalna under bakduk på galler.