Kanelbullar

Kanelbullar

Dessert

Se recept

Instruktioner

Ingredienser

50 g jäst

150 g smör

5 dl mjölk

1 dl strösocker

2 krm salt

3 tsk malen kardemumma

ca 11–13 dl vetemjöl

200 g mandelmassa

2-3 msk vatten

1 msk kanel

1 ägg

Mandelflarn eller pärlsocker till garnering

Steg 1

Smula ner jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull utan att det kokar. Tillsätt mjölken. Rör om och låt det bli fingervarmt (37°C).

Steg 2

Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt sedan salt, socker och kardemumma och rör om.

Steg 3

Arbeta in vetemjölet i degen. När degen är mjuk och smidig och släpper bunkens kanter är den klar. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakhandduk ca 30–45 min.

Steg 4

Mosa ihop mandelmassan med en gaffel och blanda med vattnet till en krämig röra. Blanda ner kanelen.

Steg 5

När degen jäst färdigt, häll upp den på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela den i 2 delar. Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på hälften av fyllningen på varje degplatta och rulla ihop.

Steg 6

Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa under bakhandduk ca 30–45 min.⠀

Steg 7

Vispa upp äggen och pensla försiktigt på de färdigjästa bullarna. Strö över pärlsocker eller flagad mandel. Grädda mitt i ugnen i 225°C i 8-10 min eller i varmluftsugn 200°C i 10-12 min tills bullarna fått fin gyllenbrun färg.