Facebookpixel Recept på kanelbullar i långpanna - Middagsfrid

SOMMARERBJUDANDE! Just nu får du 35% rabatt på dina två första matkassar med koden SOMMAR35.  Läs mer om erbjudandet här.

Kanelbullar i långpanna

Dessert Picknick

Se recept

På söndag är det kanelbullens dag! Dags alltså att baka kanelbullar. Gör det med fördel i långpanna, det är både enkelt och smidigt. Här har vi fyllt dem med färskost och kanel - mums!

Ingredienser

250 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

2 ägg

2,5 dl socker

1 tsk kardemumma

½ tsk salt

12-14 dl vetemjöl

200 g naturell färskost

3 msk kanel

1 msk vaniljsocker

1 dl pärlsocker

Steg 1

Ställ fram 100 g smör tills rumsvarmt (till fyllning).

Steg 2

Deg (kastrull + bunke): Smält 150 g smör i kastrullen och vispa ner 5 dl mjölk, värm tills fingervarmt (37 grader). Smula 50 g jäst i bunken och rör ner smörblandningen tills jästen löst upp sig. Tillsätt 1 ägg, 1 dl socker, 1 tsk kardemumma, ½ tsk salt och 6 dl vetemjöl i bunken. Rör ihop och knåda den kraftigt i några minuter. Tillsätt ytterligare 6-8 dl vetemjöl och knåda några minuter till, tills degen är blank och fluffig. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

Steg 3

Fyllning (bunke): Vispa ihop det rumsvarma smöret med 1 fp naturell färskost (200 g), 3 msk kanel, 1 ½ dl socker och 1 msk vaniljsocker i bunken, gärna med elvisp.

Steg 4

Deg (ugnsplåt + bakplåtspapper): Kavla ut hela degen på ett mjölat bakbord, bred på fyllningen. Vik ena kortsidan av degen till mitten, vik den andra kortsidan så att den överlappar den första vikta degen och lägg upp den på plåten. Platta ut degen så den nästan fyller upp plåten. Klipp massor med jack i degen och skär sedan 5 cm stora rutor. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 min.

Steg 5

Sätt ugnen på 200 grader. Pensling (bunke): Vispa upp 1 ägg i bunken och pensla degen. Strö över 1 dl pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 min. Låt svalna innan ni delar på rutorna.