Facebookpixel Recept Janssons frestelse med kapris - Middagsfrid ®

Få 250 kr rabatt på din första matkasse med koden NY250. Gäller ej Julkassen. Läs mer här.

Janssons frestelse med kapris

Julafton

Se recept

Detta är en jättegod vegetarisk Janssons frestelse som passar perfekt för dig som vill skippa anjovis. Här har vi använt oss av syrlig och härlig kapris istället, en fantastiskt smakkombination!

Instruktioner

Ingredienser

1 kg potatis

200 g gul lök

1/2 msk smör

1 kg potatis

2 burkar kapris (200 g)

4 dl vispgrädde

3/4 dl ströbröd

25 g smör

Steg 1

Sätt ugnen på 200°.

Steg 2

Skär 200 g gul lök (2–3 st) i tunna skivor. Smält ½ msk smör i en stekpanna och fräs löken på medelvärme i 5 min.

Steg 3

Skala och skär 1 kg potatis i 1 cm breda stavar.

Steg 4

Smörj en ugnsform (20 x 30 cm) med 1 msk smör. Ta fram 2 burkar kapris (200 g). Varva potatisen, löken och kaprisen i formen, börja och sluta med potatisen. Häll över kaprisspadet och 4 dl vispgrädde. Strö över ¾ dl ströbröd och fördela 25 g smör i små klickar på toppen. Grädda i mitten av ugnen i ca 50 min.

Steg 5

Låt gratängen svalna, gärna utomhus. Täck sedan över och ställ in i frysen.

Är du intresserad av fler goda, fräscha och gröna recept till julbordet i år? Beställ vår flexitariska julkasse!