Fyllda paprikor

Fyllda paprikor toppade med jordnötskross

Vego

Se recept

Om du inte vill använda paprikor som halloweendekoration kan du istället laga detta supergoda recept. Är det någon i familjen som är jordnötsallergiker kan man även göra nötkrosset på frön. Till exempel solroskärnor, pumpafrön eller en frömix.

Ingredienser

2 röda paprikor

2 gula paprikor

1 zucchini

1 fp rivna morötter (300 g)

2 msk + ½ dl olivolja

1 fp kokta gröna linser (400 g)

1 fp bruschettamix (200 g)

2 vitlöksklyftor

½ msk buljongpulver (alt. ½ tärning)

1 msk tomatpuré

250 g kamutvete

1 fp jordnötter (100 g)

½ kruka persilja

½ citron

2 krm sambal oelek

½ fp gemsallad (100 g)

½ gurka

½ rödlök

1 fp gröna oliver (50 g)

Steg 1

Sätt ugnen på 225°. Fyllda paprikor (ugnsform 20 x 30 cm): Dela 2 röda och 2 gula paprikor och dra försiktigt bort kärnhuset och lägg dem som skålar i formen. Ställ mitt i ugnen i 5 min.

Steg 2

Fyllning (traktörpanna): Grovriv 1 zucchini. Hetta upp pannan med 1 msk olivolja. Fräs zucchinin, 1 fp rivna morötter (300 g), 1 fp avrunna kokta gröna linser (400 g), ¾ fp bruschettamix (150 g), 1 pressad vitlöksklyfta, ½ msk buljongpulver (alt. ½ tärning), 1 msk tomatpuré, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar på medelhög värme i 4 min.

Steg 3

Ta ut formen och fyll paprikorna med fyllning. Täck dem med folie och ställ formen mitt i ugnen i ca 20 min.

Steg 4

Koka 250 g kamutvete enligt anvisningarna på förpackningen.

Steg 5

Jordnötskross (skål): Hacka 1 fp jordnötter (100 g) och ½ kruka persilja. Blanda nötterna och persiljan med saften från ½ citron, ½ dl olivolja, 1 pressad vitlöksklyfta, 2 krm salt, 2 krm svartpeppar och 2 krm sambal oelek i skålen.

Steg 6

Sallad (skål): Skär ½ fp gemsallad (100 g) i 1 cm breda strimlor. Skär ½ gurka och ½ rödlök i tunna halvmånar. Blanda grönsakerna och 1 fp gröna oliver (50 g) i skålen med 1 msk olivolja och 2 krm salt.

Steg 7

Servera paprikorna toppade med jordnötskrosset och resten av bruschettamixen tillsammans med grynen och salladen.