Frusen lime – och passionsfruktstårta

Dessert

Se recept

Instruktioner

Ingredienser

100 g smör

1 fp digestivekex

3 lime

4 ägg

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

4 dl crème fraiche

3 dl vispgrädde

2 st passionsfrukter

Steg 1

1. Botten: Smält 100 g smör i en kastrull. Ta fram 1 fp digestivekex, plocka ur 15 kex och lägg i en bunke. Mosa kexen till smulor för hand eller med stavmixer. Blanda kexsmulorna med det smälta smöret och häll över kexblandningen i en springform (ca 24 cm i diameter) och tryck ut till en jämn botten.

Steg 2

2. Skölj och finriv skalet från 3 lime.

Steg 3

3. Ta fram tre bunkar. I den första bunken lägger du 4 äggvitor. I den andra bunken lägger du 4 äggulor, 2 dl socker, 2 tsk vaniljsocker, limeskalet, saften från 3 lime och 4 dl crème fraiche. I den tredje bunken häller du 3 dl vispgrädde.

Steg 4

4. Vispa innehållet i varje bunke separat. Börja med äggvitorna. De ska vispas till ett hårt skum. Crème fraicheblandningen ska enbart vispas samman. Vispgrädden ska vispas någorlunda hårt, men inte så att den blir grynig.

Steg 5

5. Blanda ner grädden i äggulesmeten och vänd till sist ner äggvitorna och 2 st urgröpta passionsfrukter.

Steg 6

6. Häll smeten i formen över bottnen. Täck formen och ställ in i frysen i minst 4 tim.