Potatiskakor med lax

Frasiga potatiskakor med lax

Fisk Nyheter

Se recept

Det här är en supergod rätt att ha på påskbuffén eller som drinktilltugg innan påskmiddagen. Potatiskakorna är godast att äta nygjorda, men gräslöksröran går bra att göra i förväg och förvara övertäckt i kylen.

Ingredienser

900 g potatis

2 msk neutral olja

½ tsk + 1 krm salt

2 krm svartpeppar

½ kruka gräslök

2 dl smetana

½ citron

6 skivor kallrökt lax

Steg 1

Skala, skölj och torka av 900 g potatis. Riv den fint, skölj igen och lägg rivet i en ren handduk för att torka.

Steg 2

Hetta upp en stekpanna med 2 msk neutral olja och lägg i ca ½–1 dl av potatisrivet för varje potatiskaka och platta till dem. Stek på medelhög värme i ca 3 min/sida. Krydda med ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Lägg över den på hushållspapper.

Steg 3

Finhacka ½ kruka gräslök och blanda med 2 dl smetana och 1 krm salt i en skål. Skiva ½ citron. Toppa potatiskakorna med gräslöksröran, 6 skivor kallrökt lax och citronskivorna.