Fisksoppa med färska tomater och vitlöksbaguette

Fisk

Se recept

Instruktioner

Ingredienser

50 g smör

3 vitlöksklyftor

3 msk olivolja

1 bakpotatis

2-3 st morötter

2-3 st gul lök

2-3 st tomater

1 msk timjan

2 msk tomatpuré

1/2 tsk sambal oelek

1 1/2 msk buljongpulver

1 1/2 dl vispgrädde

600 g koljafilé

1 baguette

Steg 1

Sätt ugnen på 225°. Lägg upp 50 g smör, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 msk olivolja och 1 krm salt i en skål.

Steg 2

Soppgrönsaker: Skala 1 bakpotatis och 200 g morötter (2–3 st). Skär potatisen och morötterna i 2 cm stora bitar. Hacka 200 g gul lök (2–3 st). Grovhacka 250 g tomater (2–3 st).

Steg 3

Soppa (kastrull + lock): Hetta upp 2 msk olivolja i kastrullen och bryn 2 pressade vitlöksklyftor, 1 msk timjan, 2 msk tomatpuré och ½ tsk sambal oelek i 1 min på medelhög värme. Tillsätt sopp- grönsakerna och bryn i ytterligare 3 min.

Steg 4

Tillsätt 8–9 dl vatten och 1 ½ msk buljongpulver (alt. 1 ½ tärning). Låt puttra under lock i ca 12 min, tills potatisen är mjuk. Rör ner 1 ½ dl vispgrädde i soppan.

Steg 5

Fisk: Skär ca 600 g koljafilé i 3 cm stora bitar. Krydda med 1 tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Sänk till låg värme på soppan och lägg ner fisken. Låt sjuda under lock i 6–7 min.

Steg 6

Vitlöksbaguette (ugnsgaller): Rör ihop smöret med övriga ingredienser i skålen. Ta fram 1 baguette primitivo och lägg på ett galler. Skär snitt i baguetten och klicka ner smöret. Grädda baguetten i mitten av ugnen i 7-9 min.

Steg 7

Servera fisksoppan med vitlöks- baguetten.