Knippmorötter

Ett nytt decennium är här – vilka val blir viktigast för dig?

Övrigt

Läs mer

Hurra, hurra – ett nytt år, ett nytt decennium och med det nya friska utmaningar.

Vad kommer 2020 att ha med i beredskap för oss? Vilka frågor kommer väckas, vilka diskussioner kommer gå hetast och vad måste få vårt fulla fokus under det kommande året. Hur kommer vi att tackla klimatfrågorna, miljöproblematiken samtidigt som vi utmanar oss själva till nya saker som kanske kullkastar våra ack så välbekanta levnadsvanor.

Många är de ämnen, forskningsresultat och frågeställningar som redan lagts upp på agendan, som fortsatt behöver arbetas med och som då givetvis följer med in i det nya decenniet. Hur ska vi förhålla oss till västvärldens köttkonsumtion och hur ska vi säkerställa att produktionen av både kött- och växtbaserade råvaror sker på ett så bra sätt som möjligt för miljön, klimatet, människor och djur. Hållbart fiske, platsbantning, djurhållning och nej till flygfraktad frukt och grönsaker. Det finns mycket att fundera kring och hålla sig uppdaterad med helt klart.

 

Hur ska man då som konsument kunna göra kloka, miljö- och klimatsmarta val?

Några tips för att minska ditt eget klimatavtryck är att inte bara äta nötkött utan att även välja gris, lamm och vilt tillsammans med en varierad kost som innehåller mer vegetariskt, kyckling och fisk. En mindre mängd kött som drygas ut med bönor och rotsaker är också ett bra exempel på att äta mer klimatsmart. När du väljer att äta kött, välj då svenskt kött och om möjligt ekologiskt. Viss köttproduktion behöver vi ju trots allt ha, för att den bidrar till en rik biologisk mångfald som vi inte klarar oss utan och för att den bibehåller våra öppna landskap.

En stor insats för miljön gör den som enbart äter växtbaserat – som veganer – men det gör också den som drar ner på kött och mejeriprodukter och väljer kost med större omsorg. Välj gärna svenskodlade grönsaker och ät efter säsong. Gör ett aktivt val och välj bort frukt och grönt som flygtransporterats till Sverige för att på så sätt minska din klimatpåverkan.

Att minska på matsvinnet är inte bara bra för din plånbok utan även för miljön. Planera dina inköp och matlagning så att alla ingredienser går åt. Ta sen vara på eventuella rester efter middagen och använd som en del av en ny middag eller lägg i matlåda och ät till lunch nästa dag. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Tillsammans hjälps vi åt att rädda planeten Jorden.