Den perfekta marängen

Dessert

Läs mer

Det kan vara lite klurigt att få till den perfekta, fluffiga marängen. I vårt recept på kallvispad maräng använder vi både ättika och majsstärkelse för att få dem att hålla formen bättre men det finns fler trix som hjälper dig på vägen till en fluffig och stabil maräng. Först och främst, se upp för fett i marängsmeten! Fett kan komma från en odiskad bunke eller från en bit äggula som följer med. Har du fått äggula i vitan får du börja om. Separera gärna ett ägg i taget, ifall du råkar få äggula med från sista ägget t ex, så inte de andra äggvitorna också går förlorade. Använd gärna en glasskål eller rostfri bunke till vispningen då plastbunkar är svårare att få helt rena från fett. 

När du kommit till vispningsmomentet ska du tillsätta sockret lite i taget för att undvika sockerkristaller i smeten. Marängen är klar när smeten är fast och blank och du enkelt kan bilda små toppar av den. 

Ta hand om äggulan!

Det finns massor av smarta sätt att ta hand om de överblivna äggulorna. Vi gör gärna en smaksatt majonnäs eller blandar ihop med hela ägg i en äggstanning till paj. Andra sätt att ta reda på överblivna äggulor är att svänga ihop en pasta carbonara eller bearnaisesås. Eller varför inte bjuda familjen på en krämig äggröra till frukost?

Recept

3 äggvitor

1 krm ättiksprit (12 %)

2 dl socker

1 tsk majsstärkelse

1. Sätt ugnen på 100°. 

2. I en skål, vispa 3 äggvitor (spara äggulorna) till ett skum, gärna med elvisp. Vispa i 1 krm ättikssprit (12 %), 2 dl socker, lite i taget, 1 tsk majsstärkelse och fortsätt vispa tills du kan vända bunken upp och ner utan att smeten rinner ut.

3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och klicka ut smeten till valfri form, gärna med en spritspåse. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 h tills de är torra med en lite krämig mitt. Låt svalna och förvara i rumstemperatur i en torr och täckt bunke.

Fick du ändå inte till det perfekta fluffet? Det är inte hela världen, marängerna kommer smaka gott ändå!