Börja odla inomhus redan nu | Middagsfrid
Odla kryddor

Börja odla inomhus redan nu

Övrigt

Läs mer

Visste du att du kan starta odlingssäsongen även om det fortfarande är full vinter utomhus?

När solen vänder åter och det börjar klia i odlingsfingrarna kan du faktiskt börja odla lite smått hemma på fönsterbrädan, även om snöstormen viner för fullt utanför fönstret. Börja med att så växter som är lite sega i starten och ha gärna en växtlampa över så att de små plantorna får tillräckligt med ljus. Ljuset vi får utifrån är nämligen inte tillräckligt starkt ännu så att bara ställa sådden på fönsterbrädan räcker inte. Risken är att du blir besviken då resultatet med största sannolikhet kommer bli veka och rangliga fröplantor. Någon gång efter april blir ljuset i fönstret tillräckligt för att räcka för odling.

De flesta kryddor och bladgrönsaker går att så året om. Enklast att lyckas med är basilika, koriander och spenat. Dessa går att odla på fönsterbrädan eller på diskbänken under skåpsbelysningen, men allra bäst växer de om du tillsätter extra ljus med hjälp av växtbelysning.

Basilika passar bra till pesto, som topping på ugnsgrönsaker och i olika sallader. Spenatplantan blir en  vacker krukväxt, tillika nyttig bladgrönsak med stora krispiga blad som är goda att vända ner i grytor och i olika grynsallader.

Krasse är en vitaminrik kryddväxt som går utmärkt att klippa och strö över sallader och smörgåsar. Krasse och groddar är också lätt att odla och blir oftast klara på mindre än en vecka. Utmärkt även för den mest otåliga odlaren! Kanske kan det bli ett spännande odlingsprojekt under sportlovet?

Om du hittar nya spännande sorter av chilifrukter i affärens grönsaksdisk, så passa på att köpa några. När du skär upp chilin och använder fruktköttet så spara på fröna som sitter i mitten. Dem kan du sedan så i såjord i en kruka och få egna plantor.

När plantorna du sått själv vuxit och börjar stå trångt är det dags att dela och plantera om dem i större krukor.