
Valborgsmiddag
Vego
Se recept
Vego
Se recept
2 röda paprikor
2 gula paprikor
200 g palsternacka
200 g morötter
2 msk + 1/2 dl olivolja
1 fp gröna linser (380g)
1 fp bruschettamix (200 g)
1/2 msk buljongpulver (alt. 1/2 tärning)
1 msk tomatpuré
4 port. valfritt gryn
100 g jordnötter
1/2 kruka persilja
1/2 citron
2 krm sambal oelek
1/2 fp gemsallad (100 g)
1/2 rödlök
1/2 fp oliver (120 g)
Sätt ugnen på 225°. Fyllda paprikor (ugnsform 20 x 30 cm): Dela 2 röda och 2 gula paprikor och dra försiktigt bort kärnhuset och lägg dem som skålar i formen. Ställ mitt i ugnen i 5 min.
Fyllning (traktörpanna): Skala och grovriv 200 g palsternacka och 200 g morötter (2–3 st). Hetta upp pannan med 1 msk olivolja och fräs rotfrukterna, 1 fp avrunna kokta gröna linser (380 g), ¾ fp bruschettamix (150 g), ½ msk buljongpulver (alt. ½ tärning), 1 msk tomatpuré, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar på medelhög värme i 4 min.
Ta ut formen och fyll paprikorna med fyllning. Täck dem med folie och ställ formen i mitten av ugnen i ca 20 min. Koka valfritt gryn till 4 personer (gärna matvete).
Jordnötskross (skål): Hacka 1 fp jordnötter (100 g) och ½ kruka persilja. Blanda nötterna och persiljan med saften från ½ citron, ½ dl olivolja, 2 krm salt, 2 krm svartpeppar och 2 krm sambal oelek i skålen.
Sallad (skål): Skär ½ fp gemsallad (100 g) i 1 cm strimlor. Skär ½ rödlök i tunna halvmånar. Blanda grönsakerna och ½ fp oliver (120 g) i skålen med 1 msk olivolja och 2 krm salt.
Servera paprikorna toppade med jordnötskrosset och resten av bruschettamixen tillsammmans med grynen och salladen