
Ugnsbaka och griljera skinka
Kött
Se recept
Kött
Se recept
1 julskinka (ca 2 kg)
1 äggula
3 msk svensk senap
3 msk ströbröd
Sätt ugnen på 175°.
Lägg 1 julskinka (ca 2 kg) på en stor bit aluminiumfolie med nätet kvar. Stick in en stektermometer så att spetsen kommer in i skinkans tjockaste del. Svep om folien.
Lägg skinkan på en djup ugnsplåt. Sätt in plåten i den nedre delen av ugnen. Skinkan är färdig när innertemperaturen är 70–75°, ca 1 ½–2 h. Håll koll på skinkan i ugnen, eftersom tiden kan variera beroende på skinkans form och vilken typ av ugn man har.
När skinkan är klar, ta ut den ur ugnen och öppna folien. Skär bort nät och svål när skinkan svalnat något (ta gärna tillvara skyn som samlats i folien, den kan spädas och användas till dopp i grytan). Låt skinkan stå svalt och griljera kvällen innan julafton.
Griljering: Sätt ugnen på 200° grill. Lägg skinkan direkt på en ugnsplåt.
Rör ihop 1 äggula, 3 msk skånsk senap och pensla blandningen över skinkan. Strö över 3 msk ströbröd. Sätt in skinkan i mitten av ugnen och griljera tills den fått fin färg, 15–20 min. Ta ut skinkan och låt svalna.