
Trött på julmaten som åker in och ut ur kylen?
Övrigt
Läs mer
Övrigt
Läs mer
Här kommer tipsen på vad du kan göra med resterna från julbordet.
Att ta tillvara mat kan man välja att se som en sport. Att nästan inte slänga någonting och alltid försöka stuva in ett par äggvitor, ett par kokta potatisar eller en slatt grädde i middagen dagen därpå, ger en härlig känsla av laga mat på ett hållbart sätt.
Från julbordet kan du ta griljerad kålrot, vegobullar och kokt potatis och göra en härligt god pytt av. Stekt ägg delat i mindre bitar och tärnad ost blir gott att strössla pytten med. Har du inlagda rödbetor och smörgåsgurka över blir det kalas att servera till.
Blev det potatis, prinskorv, skinka och köttbullar över, ja då har du en hel hög med ingredienser till en mer köttig pyttipanna. Skär allt i 2 cm stora bitar. Smält lite smör i en stekpanna och fräs alltsammans tills bitarna är genomvarma. Strö lite ströbröd över och servera stekt ägg även till den här pytten.
Brysselkål som blivit över kan ansas och stekas tillsammans med skivat äpple, honung och lite valnötter så har du en superfräsch sallad att servera till båda pytterna eller som en egen sallad tillsammans med valfritt gryn eller pasta.
Grönkål går utmärkt att rosta i ugnen med lite olivolja och flingsalt. Vips så har du supergoda grönskålschips att servera som snacks.
Picklade grönsaker håller länge i kylen och passar bra till nästan allt. En rest behöver ju inte räcka åt alla eller ens bli en hel portion. Den är fortfarande mat och har ett näringsvärde. Värd att sparas ändå alltså.