
Spenatvåfflor med kallrökt lax
Övrigt
Se recept
Övrigt
Se recept
3 ½ dl vetemjöl
½ tsk + 1 msk salt
4 dl vispgrädde
150 g färsk babyspenat
1 tsk smör
1 citron
1 rödlök
300 g kallrökt lax
2 dl smetana
1 kruka dill
Vispa ihop 3 ½ dl vetemjöl, 3 dl vatten eller kolsyrat vatten och ½ tsk salt i en bunke. Tillsätt 4 dl vispgrädde och vispa till en jämn smet. Låt smeten stå i ca 15 min.
Koka upp 2 liter vatten med 1 msk salt i en kastrull. Lägg ner 150 g färsk babyspenat i det kokande vattnet och koka i ca ½-1 min. Häll av spenaten i ett durkslag och spola med iskallt vatten. Pressa ut det mesta av vätskan och finhacka spenaten eller mixa med en stavmixer. Blanda ner i våffelsmeten.
Pensla våffeljärnet med 1 tsk smör innan första våfflan och häll i ca 1-1 ½ dl i järnet (beroende på hur stort ditt våffeljärn är). Grädda i ca 3 min eller tills gyllenbruna. Lägg sedan över dem på ett galler (inte på varandra). Upprepa tills smeten är slut.
Klyfta 1 citron och finhacka 1 rödlök. Toppa våfflorna med 300 g kallrökt lax i mindre bitar, 2 dl smetana, rödlöken och bladen från 1 kruka dill. Servera citronklyftorna vid sidan av.