
Snabb daal med apelsin-morötter
Vego
Se recept
Vego
Se recept
4 port. valfritt gryn
1/2 blomkål
1 rödlök
1 bit ingefära
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1 fp kokta gröna linser
1 fp kikärtor
1 fp kokosmjölk
1 fp krossade tomater
3-4 st morötter
1 apelsin
1 fp kackad mandel
1 tsk honung
1 fp babyspenat
2 dl turkisk yoghurt
Koka valfritt gryn (gärna couscous) till 4 personer.
Grönsaker: Skär blomkålen i mindre bitar och buketter. Hacka rödlöken. Skala och finriv ingefäran till 2 msk riven.
Daal (traktörpanna): Hetta upp pannan med 1 msk olivolja. Stek grönsakerna, ingefäran, vitlöken, 2 tsk spiskummin, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk gurkmeja, ½ tsk kanel och ½ tsk kardemumma på medelhög värme i 5 min.
Tillsätt de sköljda kokta gröna linserna, sköljda kikärtor, kokosmjölken, de krossade tomaterna och 1 ½ tsk salt i pannan. Sjud på svag värme i 10 min.
Apelsinmorötter (skål): Skala och grovriv morötterna. Skala och skär apelsinen i 1 cm stora bitar. Blanda med hackad mandel, 1 msk olivolja, 1 tsk honung och 2 krm salt i skålen.
Vänd ner babyspenaten i daalen och låt allt bli varmt. Servera daalen med de kokta grynen, morötterna och toppa med turkisk yoghurt.