
Smörstekt torskrygg med potatispuré och brynt smör
Fisk
Se recept
Fisk
Se recept
2 rödlökar
ca 600 g kålrot
2 msk olivolja
900 g potatis
1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning)
ca 500 g torskrygg
2 msk + 75 g smör
½ kruka gräslök
Sätt ugnen på 200°.
Rostad kålrot (ugnsform 20 x 30 cm): Skär 2 rödlökar i 3 cm breda klyftor. Skala och skär 1 bit kålrot (ca 600 g) i 2 cm breda tärningar. Blanda med 1 msk olivolja och ½ tsk salt i formen. Rosta i mitten av ugnen i 25 min.
Potatispuré (kastrull + lock): Skala och skär 900 g potatis i 2 cm breda bitar. Lägg i kastrullen och täck med vatten och 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning). Koka upp och sjud under lock i ca 10 min.
Stekt torskrygg (stekpanna): Krydda ca 500 g torskrygg med ¾ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Hetta upp pannan med 2 msk smör och stek torskryggen på medelhög värme i ca 3 min/sida.
Brynt smör (kastrull): Bryn 75 g smör i kastrullen på medelhög värme i 4 min, tills den blir gyllene och doftar nötigt.
Forts. puré: Häll av potatisen men spara 2 dl av vattnet. Hacka ½ kruka gräslök. Mosa med en potatisstöt eller gaffel och vänd ner potatisvattnet, gräslöken, 1 msk olivolja och ½ tsk salt.
Servera den smörstekta torskryggen med potatispurén, den rostade kålroten och det brynta smöret.