
Marinerad tofu med kokosris och ananassalsa
Vego
Se recept
Vego
Se recept
3 msk neutral olja
1 msk kinesisk soja
½ tsk paprikapulver
1 ½ tsk sambal oelek
1 fp tofu, 400 g
1 fp kokosmjölk, 400 ml
250 g valfritt ris
1 fp ananasbitar, 400 g
1 lime
1 msk olivolja
½ rödlök
½ gurka
1 fp körsbärstomater, 250 g
½ kruka persilja
1 fp gemsallad, 200 g
Marinerad tofu (bunke): Blanda 2 msk neutral olja, 1 msk kinesisk soja, ½ tsk paprikapulver, ½ tsk sambal oelek och ½ tsk salt i bunken. Skär 1 fp tofu (400 g) i 1 cm tjocka skivor, torka försiktigt av med hushållspapper. Lägg tofun i marinaden och låt stå i 10 min.
Kokosris (kastrull + lock): Koka upp 1 fp kokosmjölk (400 ml), 2 dl vatten, ¾ tsk salt och 250 g valfritt ris (gärna basmatiris) i kastrullen. Sjud på låg värme under lock i ca 12 min. Låt stå 5 min.
Ananassalsa (skål): Häll av vätskan från 1 fp ananasbitar (400 g) men spara ½ dl av vätskan. Lägg vätskan i skålen och blanda med saften från ½ lime, 1 msk olivolja, 1 tsk sambal oelek och 2 krm salt. Finhacka ½ rödlök. Tärna ½ gurka. Halvera 1 fp körsbärstomater (250 g). Hacka ½ kruka persilja. Vänd ner grönsakerna, ananasen och persiljan i skålen.
Tofu–fortsätttning (grillpanna): Hetta upp pannan med 1 msk neutral olja. Stek tofu skivorna på medelhögvärme i 2 min/sida.
Dra av bladen från 1 fp gemsallad (200 g). Klyfta ½ lime. Servera allt i salladsbladen toppat med limeklyftorna.