
Kardemummapannacotta med honungsstekta fikon & mandelströssel
Nyheter
Se recept
Nyheter
Se recept
4 st gelatinblad
1 tsk kardemummakärnor
2 st vaniljstänger
6 dl vispgrädde
1 ½ dl strösocker
4 dl yoghurt (10 %)
100 g mandel
4 st fikon
50 g smör
2 msk flytande honung
flingsalt
Pannacotta (skål + mortel + kastrull + portionsglas): Blötlägg 4 gelatinblad i en skål med kallt vatten i 10 min. Mortla 1 tsk kardemumma. Skär ett snitt i 2 st vaniljstänger och skrapa ur fröna. Blanda 6 dl grädde, 1 ½ dl strösocker, vaniljfröna och stängerna i kastrullen. Låt det koka upp och ta av kastrullen från plattan. Lyft ur vaniljstängerna och tillsätt den stötta kardemumman. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och rör ner dem och 4 dl yoghurt i kastrullen. Fördela vätskan i åtta portionsglas eller formar och låt stelna i kylskåp minst 3 h innan servering.
Mandel (ugnsfast form): Sätt ugnen på 225°. Strö ut 100 g mandlar i formen och rosta i 10 min. Hacka dem sedan till önskad storlek.
Fikon (stekpanna): Dela 4 st fikon i fyra klyftor. Hetta upp stekpannan med 50 g smör och 2 msk flytande honung. Stek fikonen med fruktköttet nedåt i ca 1 min på varje sida eller tills de börjar se varma och tillagade ut.
Servera pannacottan med de nystekta fikonen och det rostade mandelhacket. Toppa med en nypa flingsalt över varje pannacotta.