
Kanelvåfflor med vaniljsmetana
Dessert
Se recept
Dessert
Se recept
150 g + 1 tsk smör
7 dl vetemjöl
4 dl havremjölk
½ dl ljus sirap
3 ägg
1 msk kanel
2 tsk bakpulver
2 dl smetana
1 msk vaniljsocker
Smält 150 g smör i en kastrull och ställ åt sidan för att svalna. Vispa ihop 7 dl vetemjöl, 4 dl havremjölk, 3 dl iskallt vatten, ½ dl ljus sirap, 3 ägg, 1 msk kanel och 2 tsk bakpulver i en bunke. Tillsätt smöret och vispa ihop till en klumpfri smet. Låt smeten stå i minst 15 min.
Värm upp våffeljärnet ordentligt. Pensla våffeljärnet med 1 tsk smör innan första våfflan och häll i ca 1-1 ½ dl i järnet (beroende på hur stort ditt våffeljärn är). Grädda i ca 3 min eller tills gyllenbruna. Lägg sedan över dem på ett galler (inte på varandra). Upprepa tills smeten är slut.
Blanda 2 dl smetana och 1 msk vaniljsocker i en skål. Toppa varje våffla med vaniljsmetana och äppelkompott eller färska bär.
4 röda äpplen
½ dl honung
1 msk vaniljsocker
½ citron
1 kanelstång
Tärna 4 röda svenska äpplen. Lägg dem i en kastrull med ½ dl honung, 1 msk vaniljsocker, saften från ½ citron, 1 kanelstång och ½ dl vatten och koka upp. Sjud på låg värme i 20 min och rör om då och då. Häll över i en skål och låt svalna i rumstemperatur. Tips! Äppelkompotten är också god att servera med vaniljglass.